Роговите люспи са вид кожен придатък, който се свързва най-вече

...
Роговите люспи са вид кожен придатък, който се свързва най-вече
Коментари Харесай

Люспите, довели до козината и перата, са по-стари от влечугите

Роговите люспи са тип кожен придатък, който се свързва най-много с влечугите – само че се счита, че с помощта на тях са станали вероятни козината и перата, като по този метод те са изиграли значима роля и в нашата еволюция. Нов фосил потвърждава, че те са еволюирали през пермската ера, преди първото огромно разделяне в родословното дърво на сухоземните гръбначни животни.

Малко са нещата, които са толкоз значими за един организъм, колкото методът, по който защотава вътрешните си органи от външния свят. Рибите от дълго време са се справили с този проблем посредством пласт люспи върху кожата си, чиято издръжливост е приспособена към метода им на живот. Сред сухоземните гръбначни животни разнообразието е по-голямо – само че в този момент една богата на вкаменелости плоча подсказва, че всичко това може да произлиза от общ генезис.

Диадектид

Според екипа, управителен от доктор Себастиан Фойгт от Урвелтмузеум, парчето пермска канара от Биеганов, Полша, е „ удивително в три аспекта “. Плочата съдържа стотици отпечатъци от стъпки и отпечатъци от кореми, някои от които са толкоз ясни, че могат да се видят люспите по кожата на съществото. Освен това тя дава улики, които разрешават на Фойгт и съавторите му да разпознават съществото основало на отпечатъците като диадектид, считан за предшественик на амниотите – категория, включваща влечуги, бозайници и птици.

Амниоти – група гръбначни животни, които имат опция за сухоземно размножаване.

Това от своя страна допуска, че роговите люспи – тези, формирани от кератин – са били с нас през цялото време на амниотите.

Оттогава кератинът се е потвърдил като извънредно потребен и адаптивен протеин, който се съдържа в нашите нокти и коса, както и в перата, клюновете, ноктите, рогата и копитата на други животни. Без него светът щеше да наподобява по напълно друг метод.

Въпреки че множеството земноводни са намерили различен път за поддържане на структурната си целокупност, някои от тях също имат роговични люспи. Това докара до въпроса дали те са се появили настрана посредством конвергентна еволюция (независимо развиване на сходни белези у неродствени организми), или когато земноводните и амниотите са се разделили.

Въпреки че създателите позволяват опцията люспите, които са създали тези отпечатъци, да са имали друг състав, те настояват, че това е малко евентуално. „ Дебелината на релефа и остротата на отпечатъците допускат, че те се дължат на твърди и внезапно обрисувани люспи. Тъй като множеството кожни добавки при тетраподите, изключително тези, които се употребяват за механична отбрана, са направени от корав кератин, това е и най-вероятното пояснение в този случай. “

Като се има поради какъв брой неотдавна диадектидите са се отделили от предците си, земноводните, това наподобява дава съображение да се твърди, че роговите люспи са общо завещание, макар че ще са нужни още по-стари вкаменелости, с цел да се удостовери това.

Следващата задача, която създателите оферират, е да се потърсят доказателства, че кератинът се е употребявал освен за люспи в този миг, да вземем за пример за нокти.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР