Как дигиталните технологии помагат за запазване на културното наследство и

...
Как дигиталните технологии помагат за запазване на културното наследство и
Коментари Харесай

Ноев ковчег за културното наследство на Украйна

Как цифровите технологии оказват помощ за опазване на културното завещание и по какъв начин войната в Украйна придвижва тези технологии напред?
Проект на ЮНЕСКО и частна софтуерна компания прави допустимо запазването на културното завещание, като трансформира всеки собственик на мобилен телефон в съидейник на идеята.   

Тао Томсен е съосновател на проекта Back up Ukraine , който безусловно основава аварийни копия на исторически обекти в Украйна. Причината: потребността да се резервира културната еднаквост.  

" Унищожаването на културното завещание на един народ е най-бързият метод за заличаване на идентичността . Подобно деяние не би трябвало да тормози само музейните служащи, хората които работят с творби на изкуството. Това е война против културата , която цели да подрони чувството за национална еднаквост. А това към този момент има отношение към пропагандните изказвания на руснаците, че украинците на процедура в никакъв случай не са били обособена нация , а съветски аутпост, който в някакъв миг е трябвало да бъде върнат назад. Проектът е равностоен на това, което вие вършиме със фамилните си фотоси . Съхраняваме ги, копираме ги. Същото вършим с значимите си файлове и документи.

Но какво би се случило, в случай че успеем да създадем копие на националното благосъстояние на една страна ? Което на процедура звучи безусловно безсмислено досега, в който не намерим верния инструмент. Благодарение на калифорнийски стартъп и технология за триизмерно снимане, успяхме да превърнем всеки телефон, който е в Украйна, в средство за събиране на безкрайно количество данни за културните обекти. Изведнъж нещо, което може да бъде направено с съоръжение за хиляди долари, налично единствено за филмовите студия, на процедура става осъществимо от всеки, който има мобилен телефон. "  

Как работи прави приложението?

Доброволци в Украйна снимат историческия обект , данните за него се качват на предпазен сървър, а от тях посредством специфичен програмен продукт могат да бъдат построени триизмерни модели на снимания обект .

Тао Томсен твърди, че за това не е нужна особена подготовка. 26 000 културни обекта са определили със спътник .  

" Всичко стартира доста добре и стигнахме до към 6000 сваляния на това приложение единствено за първите два месеца . Бяха хора, които желаеха да запазят културното си завещание. Технологична компания оказа помощ с това да сътвори нов формат, който би могъл да бъде приспособен елементарно. Запазихме в загадка местоположението на направените фотоси.

ЮНЕСКО и още една компания застанаха зад плана , с цел да се схванат хората, че това е сериозна самодейност. По плана помогнаха и много украински архитектурни компании . Местните управляващи също оказаха съществено подпомагане, с цел да могат хората да имат достъп до съответните културни обекти. Проектът не е завършил. Разширяваме опциите му.

Сега можем да вършим 3 D  модели на здания, които към този момент са били унищожени . Като дървения манастир Светогорска лавра в Донецка област, който изгоря при ракетна офанзива. Той е в листата с културното завещание на ЮНЕСКО. Сега ще вършим триизмерния модел от съществуващи към този момент заснемания с дрон. В момента си споделяме интензивно с дрон обществото в Украйна , с цел да може то да ни даде тези данни. "  

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тао Томсен споделя, че планът за украинското културно завещание гледа и към времената, когато войната ще завърши, а тогава планът ще стои в основата на възобновяване на страната.  

" Вече търсим способи по какъв начин сканираните данни да послужат за новото пресъздаване в действителния свят на тези културни паметници и места. Говорим с разнообразни културни институции, с цел да разберем по какъв начин планът може да бъде по-мащабен, даже международен. Основната цел на този план беше да помогне на Украйна. Но в международен мащаб може да създадем самобитен цифров Ноев ковчег на културното и историческо завещание. Един от значимите заключения, който си направихме, е, че щом можем това да го създадем по време на война, това може да стане когато и да е и на всички места . "

През 2015 година инж. Дейвис Динков от БАН  е употребявал сходна технология за триизмерно моделиране на паметника на връх Околчица . Написал е дисертация за потреблението на технологията. 

" Включително може да се направи модел на статуя с любителски телефон . Тези фотоси по-късно се обработват, като се възвръща структурата на снимания обект. Това е революцията в близкодистанционната фотограметрия в последното десетилетие ", акцентира инж. Дейвис Динков от Българска академия на науките.

Динков работи по план за парковете Врачански Балкан и Железни врата в Румъния по точна цифровизация на естественото и културно-историческо завещание .

Геозезистите, археолозите, откривателите се възползват от основаните така наречен цифрови близнаци . Динков си напомня, че това за първи път е било употребявано от японски учени, които комбинирали фотоси от Рим , но… на елементарни туристи.  

" Комбинирайки всички тези фотоси, се възвръщат разнообразни здания – исторически, елементарни. В България този способ към този момент набира скорост . "

 След началото на войната в Одеса опаковаха монументи благодарение на чували с пясък, с цел да ги предпазят. Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Тао Томсен, съосновател на плана, който безусловно основава аварийни копия на исторически обекти в Украйна, дигитализирането има по-дълбок смисъл от запазването на културното завещание .

" Виждаме по какъв начин достъпността до тези технологии – просто с мобилен телефон да запазиш нещо скъпо, прави хората от пасивни наблюдаващи и ползватели на цифровото известие в настоящи хора. Оттам нататък доброволците стават от публика - помощник . И второто нещо, което се случва, е, че вместо да ги подбуждаме да вършат нещо, действително им даваме инструментите , с цел да го вършат това нещо. Това е към този момент смисълът на цифровото пространство. То е стъпило в действителния свят. Превръща се в „ продължена действителност “ , в случай че мога да употребявам този термин.

Това комбинира познатата ни виртуална действителност, добавена действителност, смесена действителност. По–просто казано - технологията е еволюирала до точка, в която към този момент е въвлечена в действителността и тя просто не е виртуална действителност . Тези два свята от много време се доближават един към различен и се свързват. Така както е станало с фантастиката, че някой може да приказва с някого от разстояние. Или телемедицината, която доближава до най-затънтените места по света. Дигитализирането е инструмент, който ни оказва помощ да заобиколим законовите, културните, физическите бариери . "

По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР