Изтокът и Западът си подадоха ръка образно казано. Всъщност това

...
Изтокът и Западът си подадоха ръка образно казано. Всъщност това
Коментари Харесай

Любомир Шопов пред ФАКТИ: ГЕРБ е политическа партия, която беше създадена за налагане на германско влияние в България

" Изтокът и Западът си подадоха ръка нагледно казано. Всъщност това подаване на ръце не беше удобно за българската страна и за политиката, която последва в продължение на 31 години ".

Това сподели Любомир Шопов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ .

" На процедура се получи едно генерално разминаване с действителните благоприятни условия на преход от една система към друга. Говорим за дългогодишна Студена война. Аз бях няколко години началник на българската държавна делегация на Виенските договаряния за разоръжаване сред НАТО и Варшавския контракт. Ние тогава имахме неповторимата опция да контактуваме и съм добре осведомен с проблематиката на НАТО и Варшавския контракт в Централна Европа и по фланговете.

Опасността от боен конфликт беше доста огромна, само че по-страшното за народите, за нашите страни беше икономическата обсада, която беше наложена от Студената война. Именно икономическата обсада и наложената от Съединени американски щати конкуренция във въоръжаването доведоха до колапс на нашите стопански системи, до невъзможността да се развиват по един съвременен метод макар устрема за определяне на контакти, макар устрема и желанието да се вземат решение и филантропичните въпроси - другарство на хора, пътувания и така нататък

В последна сметка с идването на Горбачов на власт този развой на отпушване на пробойни в кораба на социалистическата общественост беше стартират. Той се разви доста бързо и Горбачов действително имаше опция да прави действителни промени в Съветския съюз. Не можа да ги направи, той не беше наясно с опциите, главозамая се, хванаха го на почва самовлюбеност, внушиха му, че е водач от международен мащаб, че той ще направи най-големите промени на планетата, рухна Съветският съюз, оттова започнахме да потъваме и ние ", описа Любомир Шопов.

" Неговата историческа неточност беше, че той (бел.: Горбачов) нямаше държавническа подготвеност, той нямаше тази подготовка като общественик и към него имаше помощници, някои, от които бяха - мога непосредствено да го кажа, сътрудници на американското разузнаване, вербувани в Канада. Говоря за най-близките му помощници, неговата брачна половинка също оказа доста мощно въздействие върху скоростта, с която би трябвало да бъдат направени тези промени. И по този начин така наречен перестройка беше една пушилка, доста приказки. Гласност, народна власт - да, само че те би трябвало да бъдат свързани с стопански промени, с ясна стратегия. Той нямаше нищо от това и нещата потеглиха в един непредсказуем ред, в една посока, която докара и до разрухата на една голяма страна ", добави Шопов.

" Много забавен е конфликтът сред Тодор Живков и Горбачов, тъй като България към този момент беше тръгнала по пътя към отваряне към Запад. Ние имахме доста положителни контакти с Германия, с Япония. Започнахме да преговаряме за нови технологии. Ние действително се отваряхме макар рестриктивните мерки, които съществуваха в границите на социалистическата общественост. Горбачов беше доста ревностен в това отношение и тъй като някои от висшето управление в Българска комунистическа партия рапортуваха и създаваха проблеми на Тодор Живков в това отношение той (бел.: Горбачов) на практика в диалог с Тодор Живков му прави остра забележка, че България прекомерно бързо се отваря на Запад ", сподели Шопов.

" Аз симпатизирах и не преставам да съчувствува на Андрей Луканов, с който се познавах от 1962 година - още от института по интернационалните връзки в Москва. Винаги се старая да резервирам една граница сред персоналните връзки с Андрей Луканов, който беше доста ерудиран, първокачествен политик и съответните дейности, които той предприе към този момент като действителния началник на българската страна незабавно след 10 ноември. Петър Младенов не беше добре здравословно, ръководството на партията беше поето от Андрей Луканов. Аз бях в състава на Централния комитет, участвах на пленума на 10 ноември, участвах на първите пленуми след 10 ноември. Трябва да ви кажа, че бяха позволени груби нарушавания на демократичния метод, стартира се едно силово променяне на връзките към някогашните фрагменти и действително видяно, изключително откакто Андрей стана министър-председател, без да пита - аз не съм чувал на има решение на управлението на Българска комунистическа партия и на Българска социалистическа партия, той взе решение макар съпротивата в самия Министерски съвет да бъде разгласен мораториум върху изплащането на външния дълг ", описа Шопов.

Попитан за Мирчо Спасов и ролята му в трудовите лагери, Шопов отговори: " Доколкото съм осведомен от публични и неофициални документи като заместник-министър на вътрешните работи той е имал отношение към тези лагери, само че за произход от Мирчо Спасов и по-нататък надали би могло да се приказва ". Лили Маринкова добави, че се счита, че синът му Румен по-късно в кръга " Орион " е инициирал покушението над Луканов, а Шопов разяснява: " Така се приказва, по този начин се написа, само че аз не съм видял доказателства за това. Не съм нито негов бранител, нито негов обвинител и не бих могъл и не бил желал да бъда ".

На въпроса кой е бил по-виновен - партийната власт или Държавна сигурност, Шопов отговори: " Отговорът е доста елементарен - политбюро на Централен комитет на партията и Централен комитет на Българска комунистическа партия взимат решенията за развиването на страната и всички структури в тази страна работят в границите на закони и подзаконови актове, които се създават и се одобряват от Министерския съвет в границите на тази стратегия и тези цели, които политическото управление на страната слага. Какво е и в този момент апропо с ГЕРБ и с други партии, които са на власт ".

" Държавна сигурност беше закрита със закон през 1990 година. Към това време сред 14 и 20 хиляди души дейни чиновници на Държавна сигурност бяха извадени от системата и бяха оставени на произвола на ориста. Ние не можем да приказваме за проведени структури на някогашната Държавна сигурност, които се вливат в новия метод на живот на страната. Може да се приказва за привилегии и благоприятни условия, предоставяни от овластени да се прави бизнес и по-успешен бизнес за сметка на ползите на страната. Знае се, че са основани групировки. Да приказваме съответно за " Мултигруп ", само че " Мултигруп " не е конструкция на Държавна сигурност. " Мултигруп " е едно откритие на предприемчиви предприемачи и на хора във властта ", сподели Шопов.

" СИК и ВИС, съгласно мен, са структури, които пораждат въз основата на търсене на реализация от млади спортисти, дейни мъже, които търсят метод да изкарат пари ", сподели още той. На въпроса дали техен откривател е Любен Гоцев, Шопов отговори: " Към това би трябвало да се върнем след 15-тина, 20 години, в случай че излязат обстоятелства и данни. Сами знаете, че в исторически проект развиването на едни или други събития би трябвало да се гледа след много нескончаем интервал от време ".

" ГЕРБ е една политическа партия, която беше основана предвид на налагане на немско въздействие в България, само че той (бел.: Бойко Борисов) се оказа доста повратлив. В самото начало в управлението на ГЕРБ влязоха много хора на Сорос - и Плевнелиев, и Дончев, и значително други хора, и от политик и по-късно към този момент министър-председател, обслужващ немските ползи, Бойко Борисов ще - не ще стартира да обслужва ползите и на по-големия брат - на Съединени американски щати.

Проблемът е, че той стартира да обслужва и ползите на Турция. Започна да работи и във външнополитически проект в ущърб на българската страна - приказвам за връзките с Македония, и на практика по време на неговото ръководство ние се оказахме в обстановка на една страна, която в доста по-голяма степен обслужва непознати ползи, в сравнение с своите лични ", сподели Шопов.

Попитан за Движение за права и свободи, Любомир Шопов отговори: " Само по себе си Движението за права и свободи беше основано като конструкция - и това са първите изказвания на Доган още от Варна незабавно след регистрирането на придвижването, която цели на възвърне турските имена на хората със заменени имена и да възвърне техните права и свободи. Това стана 1990-1991 година с актове на Народното събрание, по-късно с Великото национално заседание. Те получиха всичко, което пожелаха. След 1991 година придвижването за права и свободи последователно се трансформира в придвижване за привилегии и свободия. Това са обстоятелствата ".

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР