България е една от страните, в които се плаща най-много

...
България е една от страните, в които се плаща най-много
Коментари Харесай

Изборен експерт: България плаща много на СИК, това е купен вот

България е една от страните, в които се заплаща най-вече на членовете на секционните изборни комисии и това е платен избор. Това съобщи по Нова нюз изборния специалист Румяна Дечева, някогашен член на Обществения съвет към ЦИК.

Тя акцентира, че в другите страни присъединяване в изборна комисия е гражданска интензивност и за него не се заплаща. „ Тези хора са нашите очи ”, разяснява Дечева. Тя акцентира, че хората в СИК са определени от партиите и по тази причина политиците би трябвало да подсигуряват, че в комисиите няма нарушавания.

С въвеждането на видеонаблюдение на броенето към този момент не виждаме покровители в секциите, добави Румяна Дечева. „ Колкото повече неща стават онлайн, толкоз повече страда демокрацията ”, разяснява тя.



Друг избирателен специалист обаче отбрани видеонаблюдението и излъчването на онлайн на изборните процедури. Стефан Манов съобщи, че ЦИК би трябвало да обезпечи лъчение в действително време в интернет на зареждането на софтуера в машините за гласоподаване, с цел да увеличи прозрачността и доверието към вота.

Риск за машинното гласоподаване постоянно има, въпросът е в ръководството на риска, разяснява Манов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР