Изпадналото във финансови затруднения правителство на Куба обяви, че цените

...
Изпадналото във финансови затруднения правителство на Куба обяви, че цените
Коментари Харесай

Куба вдига с над 500% цените на горивата

Изпадналото във финансови усложнения държавно управление на Куба разгласи, че цените на горивата ще скочат с повече от 500% от 1 февруари, оповестява " Франс прес ".

Този ход е част от поредност от стопански ограничения, ориентирани към понижаване на недостига.

Цената на литър елементарен бензин ще се увеличи от 25 песо (20 щатски цента), достигайки 132 песо, а цената на първокласния бензин ще скочи от 30 на 156 песо, уточни министърът на финансите и цените Владимир Регейро.

Властите прецизираха и че туристите в островната страна ще заплащат за гориво в задгранична валута.

В края на декември държавното управление на Куба, което субсидира съвсем всички съществени артикули и услуги, разгласи серия от ограничения, ориентирани към понижаване на недостига в миг на тежка икономическа рецесия в страната.

По публични данни кубинската стопанска система се е свила с 2% през 2023 година, а инфлацията е достигнала 30%.

В края на предишния месец министърът на стопанската система Алехандро Хил призна, че държавното управление към този момент не може да продава горива на " субсидирани " цени, защото страната, ръководена от комунистите, не разполага с задгранична валута и от десетилетия е под наказателно ембарго от страна на Съединени американски щати.

" Куба не може да поддържа цената на горивото, което е най-евтиното в света спрямо цените в други страни ", съобщи Хил.

Кубинският бензин е " доста на ниска цена, само че в случай че го сравните със заплатите в страната, в действителност бензинът е доста безценен " , означи икономистът Омар Еверлени Перес и добави, че новата ценова конструкция ще засегне " цялото общество ".

Правителството разгласи и 25-процентно нарастване на цените на електрическата енергия за главните консуматори в жилищните региони, както и повишаване на цените на природния газ.

Стана ясно и че Централната банка изследва вероятен нов обменен курс по отношение на $. Песото беше девалвирано два пъти от 2021 година насам.

Островът с 11 милиона души население претърпява най-тежката си икономическа рецесия от разпадането на руския блок през 90-те години на предишния век заради последствията от пандемията, стягането на глобите на Съединени американски щати през последните години и структурната уязвимост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР