Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ,

...
Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ,
Коментари Харесай

Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК

Експертизата на трайната неработоспособност е напълно предмет на извънболничната помощ, съобщи пред БНР доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения и шеф на болничното заведение в Чирпан.

Членовете на нашето съдружие са изрично срещу използването на това разпореждане, напомни доктор Тотев по отношение на документа, с който се преформатира активността на ТЕЛК комисиите.

" То просто е неработещо ", безапелационен е доктор Тотев. " Не мисля, че това е методът страната да реши този проблем. "

Сдружението на общинските лечебни заведения е изпратило свое стимулирано мнение по тематиката. В момента се приготвя и тъжба, която другата седмица ще бъде заведена в съда, посочи болничният шеф в предаването " Преди всички ".

" Идеята е да защитим лечебните заведения, които управляваме. "

" Предлагаме с ТЕЛК-а да се стопират нещата на този стадий ", разяснява доктор Неделчо Тотев. По думите му е налице справедлива неспособност да се ползват новите разпореждания за здравната експертиза.

" Трудът в България е право, не обвързване. В постановлението е визирано, че в ТЕЛК комисиите би трябвало да влязат началници на отделенията. Няма кого да включа. Колегите при мен бяха безапелационни – просто си подвигаме чуковете и си отиваме. "

" Трудно е, когато живеете в София, а би трябвало да се явите на ТЕЛК в Ямбол или Пазарджик. Дори да е единствено по документи, би трябвало да отиде човек, който да ви занесе набора от проучвания и всичко, което изисква самият ТЕЛК за освидетелстване. Най-добре е да се явиш на комисия по местоживеене. "

Така счита Меглена Христова от Луковит, майка на юноша с ТЕЛК решение. " Не виждам нищо да улеснява индивида с увреждане и неговите близки ", споделя майката.

Семейството апелира последното решение, откакто при преосвидетелстване синът им е получил 90%. Една година чакат решение по проблема.

" Миналата година два пъти сме се явявали на ТЕЛК и два пъти на НЕЛК. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР