Средното изменение на цената на електрическата енергия от 1 юли

...
Средното изменение на цената на електрическата енергия от 1 юли
Коментари Харесай

Средното изменение на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 г. ще бъде около 2 процента, каза председателят на КЕВР

Средното изменение на цената на електрическата сила от 1 юли 2024 година ще бъде към 2 %. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) доцент Иван Иванов на брифинг в постройката на регулатора.
 
По думите му към момента се правят калкулации от специалистите на КЕВР и се ревизират направените от енергийните сдружения вложения предвид на тяхното отразяване в ценовото решение.
 
" Затова не може да се дефинира точното изменение на цената на електрическата сила ", съобщи Иванов. Председателят на КЕВР посочи, че за идващия едногодишен ценови интервал цената на електрическата сила от АЕЦ " Козлодуй " ще остане на практика непроменена.
 
Той напомни, че първичното заявление на атомната централа е било за повишение на цената с 30 %, само че след това това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ " Козлодуй ".
 
Това заявление е съвсем идентично с това от предходната година. През 2023 година от АЕЦ " Козлодуй " са поискали цена от 69,77 лв., а тази година настояването е даже за малко по-ниска цена - 69,14 лв..
 
" След като се желае практическа една и съща цена, то няма никакво съображение тази година Комисията да се произнесе с решение за цена, друга от миналогодишната ", разгласи Иванов. Той подсети, че цената, която КЕВР утвърди за АЕЦ " Козлодуй ", беше 63,48 лв.. Според него цената на електрическата енергия от атомната централа тази година ще бъде в " доста близки отклонения ".
 
Снощи трябваше да се организира изключително съвещание на Народното събрание, на коетопредседателят на КЕВР да бъде изслушан по отношение на упованията за цената на електрическата сила от 1 юли 2024 година Заседанието не се организира, тъй като при три поредни опита не беше събран кворум.
 
" Междувременно в обществото продължава да се натоварва напрежение, което се провокира от разнообразни изявления и изказвания на съответни лица, като в основата на всичко това беше заявката за цена на електрическата сила от АЕЦ " Козлодуй ", посочи Иванов. Затова той бе безапелационен, че цената на електрическата сила от атомната централа няма да се промени.
 
Председателят на КЕВР добави, че при окончателното решение за цената на електрическата енергия за битовите консуматори от 1 юли ще има неизбежни разлики сред цената на трите електроснабдителни сдружения. Средната смяна на електрическата сила в страната като цяло обаче ще бъде към 2 %.
 
" Всички други интерпретации са спекулативни ", акцентира Иван Иванов. Той добави, че в ценовото решение на регулатора ще бъде регистрирано и покриването на недостига на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".
 
Повишаването с към 2 % се дължи на това, че всяко едно от енергийните сдружения е пресметнало с какъв брой се е повишила цената на металите, на проводниците, на работната мощ, както и други фактори, които КЕВР не може да не регистрира.
 
Иванов обаче означи, че в последните 10 години няма годишно решение, в което смяната на цената на електрическата сила да е към 2 %, а постоянно е била повече. Той напомни, че предходната година междинното изменение беше 4,7 %, а по-миналата - 4,3 на 100.
 
Освен това тази междинна смяна с към 2 %, която се чака от 1 юли, е доста по-ниска от показателя на инфлация за миналия едногодишен интервал, както и от прогнозния показател за инфлация за идващия едногодишен интервал.
 
" Тя е по-ниска от границата, която се дефинира за България като страна претендент за еврозоната, което е 3 % ", приключи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР