Напредъкът на проекта за разширяване на подземното газово хранилище Чирен

...
Напредъкът на проекта за разширяване на подземното газово хранилище Чирен
Коментари Харесай

Енергийният министър обсъди разширяването на Чирен и Вертикалния коридор в САЩ


Напредъкът на плана за разширение на подземното газово вместилище Чирен и реализацията на самодейността за Вертикален газов кулоар бяха измежду обсъжданите тематики в диалога на министъра на енергетиката Владимир Малинов с Джейн Рий, шеф кабинет на Американската финансова корпорация за интернационално развиване (U.S. International Development Finance Corporation - DFC) и Джейк Ливайн, основен специалист в региона на климата в корпорацията. Организацията подкрепя вложенията в разнообразни точки на света за създаване на инфраструктура и рационализация на промишлеността. Инвестициите в Европа и на Балканите са с акцент върху енергийния бранш като основополагащ за трансформацията на стопанските системи.

„ Проектът за разширение на хранилището „ Чирен “ е основен за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Разширяването на тази инфраструктура ще даде опция за спомагателни доставки на полутечен природен газ от надеждни източници, в това число от Съединени американски щати, освен за България, а и за целия район. “, подчертава министър Малинов. Припомняме, че в края на 2023 година Американската финансова корпорация за интернационално развиване разгласи, че подсигурява финансирането за плана посредством Citibank, възлизащо на 208 млн. евро. „ Финализирането на гаранционното съглашение сред DFC, Citibank и Министерството на финансите на Република България е от решаващо значение за сполучливото и навременно довеждане докрай на плана “, подчертава още той.

„ Проектът за Вертикален кулоар е стратегически за България и Европа. Целта му е да обезпечи задоволителен потенциал за транспорт на природен газ от сигурни източници от юг на север и да подсигурява доставките за Югоизточна Европа и по-широкия район, в това число Украйна и Молдова “, акцентира министър Малинов. Българското държавно управление поддържа поредно самодейността за Вертикален кулоар, която е солидарно решение за гарантиране на газовите доставки, позволяващо усилване на диверсификацията и пълноценно потребление на украинската инфраструктура след прекъсването на преноса от Русия от началото на 2025 година „ Осигуряването на финансиране ще подсигурява навременната реализация на този стратегически кулоар “, добави още той.

„ Българската страна приветства разширението и задълбочаването на досегашното ни сполучливо съдействие с Американската финансова корпорация за интернационално развиване “, посочи енергийният министър. От страна на Джейн Рий и Джейк Ливайн беше показана програмата на корпорацията за финансиране на дребни модулни реактори с генезис Съединени американски щати. От българска страна бе изразена подготвеност за продан на опит в тази област, която дава спомагателна опция за произвеждане на чиста сила. По време на диалога страните се съгласиха от Американската финансова корпорация за интернационално развиване да бъде предоставена техническа помощ при изследването за създаване на нова или рехабилитацията на съществуващата помпено-акумулираща водноелектрическа централа „ Чаира “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР