Италия е първата страна, чийто министър на външните работи посети

...
Италия е първата страна, чийто министър на външните работи посети
Коментари Харесай

Пръв чужд външен министър при Байдън - от Италия

Италия е първата страна, чийто министър на външните работи посети Вашингтон при новата американска администрация - близо три месеца след влизането в Белия дом на президента Джо Байдън, заяви Франс прес.

Агенцията отбелязва по този мотив, че дипломатическите пътувания последователно се възобновяват, макар пандемията от новия ковид.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо се срещна с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън по случай 160-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. Блинкън сподели пред публицисти, че ще разиска с Ди Майо обстановката в Афганистан, Украйна и Либия, а също пандемията и климатичните промени.
Новият държавен секретар на Съединени американски щати направи малко изказване за медиите, за разлика от своя предходник на поста Майк Помпео, който нормално не говореше пред камерите, приемайки задгранични гости в Държавния департамент. Но сходно на републиканеца Помпейо, демократът Блинкън също не отговори на журналистическите въпроси, отбелязва Агенция Франс Прес.

Във Вашингтон Ди Майо има планувани срещи със съветника в Белия дом по медицинските въпроси Антъни Фаучи и с председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, които са от италиански генезис.

Администрацията на новия президент на Съединени американски щати се въздържа от дипломатически визити, с цел да даде образец при спазването на противоепидемичните ограничения. Но след няколко видеоконференции държавният секретар стартира да пътува, като през днешния ден стартира тридневно посещаване в Брюксел. В петък президентът Джо Байдън ще посрещне за първи път задграничен водач в Белия дом - японския министър председател Йошихиде Суга, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР