Историческият втори процес за импийчмънт на Доналд Тръмп започна във

...
Историческият втори процес за импийчмънт на Доналд Тръмп започна във
Коментари Харесай

Процесът по импийчмънт на Тръмп започна с шокиращ видеозапис

Историческият втори развой за импийчмънт на Доналд Тръмп стартира във вторник с шокиращи фрагменти от щурма на Капитолия на 6 януари и спор и гласоподаване за това дали конституцията на Съединени американски щати разрешава към този момент някогашен президент да бъде подложен на сходна процедура, откакто е напуснал поста, оповестиха осведомителните организации.

В историята на Съединени американски щати има единствено четири случая на процеси по импийчмънт, два от които са водени против Тръмп. Нито един различен президент или федерален чиновник не е бил подлаган на тази процедура два пъти, добавя Българска телеграфна агенция.

Сенатът на Съединени американски щати, който е призован като съд по импийчмънт, реши с 56 на 44 гласа, че процедурата подхожда на главния закон и Сенатът има юрисдикцията да продължи процеса.

Ръководителите на обвиняването, че Доналд Тръмп е подбудил смъртоносния взлом на Капитолия предишния месец, съумяха да привлекат още един глас от лагера на републиканците - този на сенатора от Луизиана Бил Касиди. Преди две седмици той гласоподава в поддръжка на опит за отменяне на процеса по импийчмънт, само че във вторник гласоподава дружно с демократите за продължение на процедурата, отбелязва Асошиейтед прес.

Денят стартира с гласоподаване на разпоредбите, които дават на ръководителите на обвиняването и юристите на отбраната по 16 часа, с цел да показват своите тези. Началото на тези презентации се чака през днешния ден по обяд американско време, а упованията са, че процесът ще продължи и през уикенда.

Въздействащи фрагменти от насилието в Капитолия на 6 януари, лишило живота на пет души, както и речта на Тръмп пред последователите му преди нахлуването, бяха показани при започване на процеса.

Демократът Джейми Раскин от Мериленд, който е един от ръководителите на обвиняването, описа със сълзи в очите по какъв начин 24-годишната му щерка и неговият шурей, които са били в Капитолия на 6 януари, са изпращали прощални известия на околните си , тъй като са мислели, че ще умрат.

" Членове на Конгреса махаха значките си, с цел да не бъдат разпознати от тълпата, до момента в който се опитваха да избягат от насилието ", описа Раскин.

" В този ден умряха хора. Полицаи се оказаха с пострадвания на главите и мозъка. Бяха извадени очи. Полицай получи инфаркт. Друг загуби три пръста в този ден. Сенатори, това не може да бъде нашето бъдеще ", съобщи конгресменът.

Процедурата против Тръмп стартира предишния месец от следената от демократите Камара на представителите поради ролята му в нападението против Капитолия.

Преди щурма Тръмп произнесе пламенна тирада пред свои последователи във Вашингтон, в която повтори голословните си изказвания, че загубата му на президентските избори на 3 ноември е била резултат от огромни изборни измами и насърчи последователите си " да се борят с всички сили ".

Процесът по импийчмънт стартира при засилени ограничения за сигурност в Капитолия, който е ограден с бодлива тел . Въоръжен патрул на Националната армия охранява постройката, отбелязва АП.

Заради рецесията с COVID-19 на сенаторите бе разрешено да се разпилян, в това число в " мраморната стая ", където процесът се предаваше по малкия екран, и даже на балконите за посетители.

Адвокат на Тръмп настоя процесът да бъде отритнат, тъй като е неконституционен, и тъй като " ще раздра страната ". Дейвид Шоен сподели, че демократите са изпълнени с ненавист към Тръмп и се опасяват, че ще изгубят властта.

Адвокатите на някогашния президент настояват, че той просто е упражнявал правата си според Първата корекция, която пази свободата на словото , когато е оспорвал изборните резултати и че категорично е насърчавал последователите си към кротичък митинг и по тази причина не може да бъде виновен за дейностите на участниците в протеста.

От отбраната на Тръмп оповестиха, че ще показват своя видео компилация с политици от Демократическата партия, които изнасят разпалени речи.

Процесите по импийчмънт против президенти на Съединени американски щати досега са довели до оправдаването на Андрю Джаксън, Бил Клинтън и Доналд Тръмп - през 2019 година, по обвинявания, че е злоупотребил с власт, като е оказал напън над Украйна да проверява настоящия президент Джо Байдън.

Очаква се Тръмп да бъде оневинен и във втория развой , защото наподобява малко евентуално демократите да съумеят да съберат болшинство от две трети в 100-членния Сенат, разграничен сред двете партии 50-50. Това значи, че 17 сенатори републиканци би трябвало да се причислят към всички демократи, с цел да бъде разгласен Тръмп за отговорен, означават организациите.

Сенаторите от Републиканската партия се опасяват да не отхвърлен мощно мобилизираната политическа база на Тръмп и желаят да избегнат общественото му порицаване като гласоподават за осъждането му, разяснява ДПА.

Първият развой по импийчмънт на Тръмп продължи към три седмици. Очаква се вторият да протече доста по-бързо, като окончателното гласоподаване може да се състои при започване на идната седмица.

Както и на първия развой Тръмп отхвърли да се яви пред Сената, с цел да даде показания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР