Испанската полиция задържа каталунски министър, участващ в планирането на забранения

...
Испанската полиция задържа каталунски министър, участващ в планирането на забранения
Коментари Харесай

Испания започна репресии срещу каталунските власти заради референдума

Испанската полиция задържа каталунски министър, участващ в планирането на неразрешения референдум за самостоятелност, съобщи Би Би Си. Става въпрос за младшия стопански министър Жозеп Мария Жове, задържан в сряда сутринта като част от акция против представители на районното държавно управление, оповестяват испанските медии.

Каталунският кабинет в това време се събира незабавно поради обиските, а поданици на Барселона се събраха пред институцията на министъра, с цел да стачкуват.

Служители на реда са влезнали в каталунските министерства на стопанската система, вътрешните работи, външните работи, обществените въпроси, телекомуникациите и финансите. Според " Ел паис " задържаните са общо 14, а каталунското издание " Вангуардия " и в. " ABC " приказват за 12 арестувани в няколко институции, в това число във външното министерство.

Акцията е в отговор на референдума, плануван за 1 октомври, на който каталунците ще бъдат питани дали самостоятелната им област да се отдели от Испания, а единият от предметите на следствието е корист с държавни средства, настояват източници на " ABC ".

Ден по-рано испанските управляващи конфискуваха близо 45 000 плика, които каталунското държавно управление смяташе да употребява, с цел да извести за референдума. По-рано пред основния прокурор на страната се явиха част от 700 кметове, които бяха призовани от Мадрид поради поддръжката си за допитването.

Жозеп Мария Жове е " дясната ръка " на каталунския вицепрезидент Ориол Джункерас, официално заема и поста общоприет секретар на институцията му. Партията на Джункерас е съдружен сътрудник в районното държавно управление на Карлес Пудждемон.

Миналата седмица испанското държавно управление разгласи, че е готово на " изключителни ограничения ", в случай че считаният от него за противозаконен референдум се организира.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР