Искаме да обърнете специално внимание на този козунак, защото той

...
Искаме да обърнете специално внимание на този козунак, защото той
Коментари Харесай

Великденски козунак с масло

Искаме да обърнете особено внимание на този козунак, тъй като той е доста, доста, доста специфичен

Необходими Продукти

● брашно - 1 кг и 200 г
● яйца - М размер 5 бр.+1 жълтък /белтъкът за намазване/
● квас - 42 г
● прясно мляко - 200 мл
● вода - 150 мл
● захар - 250 г
● олио - 10 с.л.
● масло - 100 г
● ванилена захар - 2 пакета
● лимонова кора - от 1 лимон
● сол - 1 ч.л.

за намазване


● белтъци - 1 бр., разрушен на пяна

за украса


● локум

за поръсване


● захар

Начин на подготвяне

Брашното се пресява. В купа се поставя част от него и се прави кладенче. Маята се задейства във водата с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно за 15 минути.

През това време се разрушават жълтъците със захарта и ванилената захар, като последователно се прибавя топлото мляко, до момента в който се разтопи захарта. При брашното се слага настърганата кора от лимона, шупналата квас, жълтъците с млякото и захарта и 5 с.л. от олиото.

Всичко това се разбърква с лъжица и най-после се изсипват белтъците, разрушени на пяна. Когато те се поемат последователно се прибавя още от брашното и когато към този момент е мъчно да се бърка с лъжица, тестото се изсипва на плота.

На плота се поръсва брашно и се стартира с месенето. Накрая, когато тестото е станало безпрепятствено и с мехури по него-тук там, то се разтяга напред и се полива с 1-2 с.л. олио. Когато то се поеме от тестото се прави по този начин още 2-3 пъти.

Накрая тестото се тупка на плота 100-150 пъти. Пак се премесва и се намазва изпод и от горната страна с олио. Поставя се в купа, покрива се с найлон и забрадка и се оставя да втасва- или във фурната, или над тенджера с гореща вода, като капакът и се обръща и там се слага купата с тестото.

Изчаква се да втаса хубаво-за към час и половина. След това тестото се дели на две елементи, а всяка част на три. Правят се топчета и след това с ръце се изтеглят на дълги фитили.

Всяко фитилче се разтваря и се намазва с разтопено масло. След това то се затваря хубаво и отново се точи с ръце като леко се усуква. И по този начин от три фитила се оформя плитка, която се слага в тава покрита с хартия.

Оформените козунаци отново се покриват с найлон и забрадка и се оставят на топло да втасват. След това се намазват с белтъка, поръсват се със захар и се украсяват с късчета локум. Пекат се на 170 градуса за към 40 минути. Готови се покриват с забрадка.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР