Инфлацията тази година ще надхвърли на много места в развитите

...
Инфлацията тази година ще надхвърли на много места в развитите
Коментари Харесай

Н. Янков: Доверителната сметка е личен авариен, спестовен и пенсионен фонд

Инфлацията тази година ще надвиши на доста места в развитите пазари над 10%.

В България прогнозата на Министерство на финансите е за 11%.

Три са факторите, които дефинират този индикатор - насъбраните размери пари, които бяха вкарани в международната стопанска система, инфлацията в базовите метали, енергоносителите и храните и, несъмнено, проблемите със снабдяването.

Във време на инфлация, когато на хоризонта се задава криза, специалистът Никола Янков, ръководещ сътрудник и ръководител на Съвета на шефовете на Експат Капитал, поучава да доверите капитала си на експертите.

Янков взе присъединяване в 13-ото издание на икономическото събитие “Шумът на парите” и изложи своята прогноза за година напред, давайки скъпи препоръки по какъв начин да управляваме парите си и какви тактики да изберем.

По всяка възможност инфлацията ще продължи през 2022-2023 година В същото време виждаме едно задълбочаващо се политическо безпокойствие в някои страни, обвързвано с този развой. Особено в Съединени американски щати, където политиката на Фед е насочена съответно към битка с инфлацията.

Тази година базовата рента в Съединени американски щати ще доближи евентуално 3%. До средата на другата година може би и 5%. Това ще докара до понижаване на цената на някои активи, съобщи Янков.

При инфлация хубаво нещо за стопанската система е, когато се подвигат лихвите. Това е противоположен резултат и се чака изстудяване, т.е. опция да се влезе в криза има в третото или четвъртото тримесечие на годината или при започване на 2023 година Тази криза няма да бъде като тази през 2008 година, безапелационен е специалистът.

Сега банковият и финансовият бранш са в доста положително положение. Нямаме проблем в това отношение, само че все пак охлаждането и рецесията ще доведат до спадове на тържищата и на някои съществени активи. Ефект ще има и върху облигациите като цена, защото ще се търси по-висока рентабилност.

Какво става в такава обстановка с парите на хората Ако ги държите в банката и нищо не вършиме с тях, получавате негативна рента. Като сложите върху това инфлацията от 10-12%, ще загубите част от парите. В действително отражение става дума за 13-15%. За състоятелните хора това не е добра оферта. Затова те се пробват да създадат нещо, сподели специалистът.

Поглеждаме към парцелите. У нас напоследък те нарастнаха с по 30-40%. Особено в София, само че над 30% от жилищата в столицата са празни. Те са закупени с капиталова цел. Чакат да бъдат продадени на облага.

Трябва да прецените какво да вършиме, поради задаващото се ново предложение в идващите 2-3 години. На хората им трябват пари и те ще продават един ден. Демографската рецесия също стои като въпрос, счита Янков.

Другите други възможности не са доста ясни. Това, което аз бих предложил на множеството хора, е да употребяват капиталова сметка на доверително ръководство, с цел да защитят своите спестявания. Добре е да доверят своя капитал на професионални компании, които се занимават с това, предложи специалистът по персонални финанси.

Мениджърите в професионални компании знаят по какъв начин да печелят от придвижването на пазарите, без значение дали са нагоре или надолу. Те имат достъп до принадлежности, които обезпечават отбрана при падащ пазар. Следят непрекъснато обстановката и са квалифицирани да работят в тази сфера.

Сметката на доверително ръководство, ръководена от професионален управител, е сложен артикул и съдържа другите аспекти на капиталовите решения. Няма потребност обособеният човек да проучва себе си и пазарите, да добива компетентности, с цел да се занимава самичък с тази активност.

Чрез повишението на лихвите, което следва, има опция да се проектира напред. Централните банки вземат решения в придвижване. Като образец Янков даде Централната банка на Съединени американски щати, която през януари предвижда таргет за края на година 1.5-1.75% базова рента. Сега таргетът е 3%. Нещата се променят в придвижване и това въздейства на цената на облигациите. Затова ви поучавам да поверите парите си на експерти, сподели специалистът.

Друг значим аспект, който би трябвало да бъде взет поради, е ликвидността. От доверителната сметка може да теглите пари, колкото ви трябват и в какъвто миг е належащо. Тя може да служи като персонален спешен фонд, персонален пестелив артикул, персонален пенсионен фонд и така нататък Може да я употребявате като фонд и за образованието на децата. Повечето хора в западния свят икономисват под тази форма.

Връщайки се на тематиката за пазарите, Янков чака да има криза в края на тази година и началото на идната. Тя няма да е като онази преди 13 години. Ще има спадове във финансовия бранш, тъй като банките са по-рискова категория компании, които падат повече при криза и качват повече при възобновяване.

Рецесията няма да докара до злополуката от преди 13 години, безапелационен е обаче той. Янков предвижда, че измежду потърпевшите ще бъдат парцелите. По-вероятно е цените им да вървят надолу.

На фона на спадове на някои съществени активи, в това число облигациите, можем да следим задържане или напредък на цените на някои активи. Например, базови първични материали и енергоносители, счита специалистът. В момента тяхното произвеждане непрекъснато спада.

С изваждането на Русия от международния търговски оборот казусът ще стане още по-голям. Вземете като образец никела. Страната обезпечава ⅓ от международното произвеждане. Липсата на този размер няма по какъв начин да се навакса, уточни още той.

Цената на медта също ще върви нагоре. Основните рудници се намират в Чили и Перу. Там от дълги години не се е вложило в тази промишленост. Добивите спадат, защото привършват залежите. Не очаквайте повече мед на пазара. Цената й ще върви нагоре. Същото важи за специфичните метали - алуминий, злато и други В интервал на инфлация златото обаче е добра концепция, посочи Янков.

Шумът на парите 2022 се провежда с поддръжката на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР