Индия и Бразилия се противопоставят на китайското предложение за бързо

...
Индия и Бразилия се противопоставят на китайското предложение за бързо
Коментари Харесай

БРИКС: Две от държавите в съюза са против разширяването му

Индия и Бразилия се опълчват на китайското предложение за бързо разширение на групата БРИКС, с което се цели усилване на политическото въздействие и противопоставяне на Съединени американски щати, настояват осведомени с въпроса чиновници.

При подготовката на идната среща на върха в Йоханесбург, където Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка ще се съберат, с цел да обсъдят възможното разширение на групата с включването на Индонезия и Саудитска Арабия, Индия и Бразилия показаха възражения.  

Според анонимни чиновници Китай настойчиво се е застъпвал за разширението по време на тези срещи при закрити врата.

Много други страни също се стремят да се причислят към алианса, което поражда опасения на Запад, че групата БРИКС може да се трансформира в контраст на Вашингтон и Европейския съюз.

Бразилия е внимателна във връзка с разширението, частично заради тези опасения, до момента в който Индия упорства да се открият строги правила във връзка с процеса на приемане на нови членове, без групата да се уголемява публично. Всяко решение по този въпрос изисква консенсус сред участващите членове по време на срещата на 22-24 август.

Предложението на Бразилия е да се основат категории “ ” и “ “. Новите страни първо ще преминат през тези категории, преди да бъдат прегледани за повишение в членове.

Индия и Бразилия обмислят опцията за даване на статут на наблюдаващ на спомагателни страни – тематика, която те възнамеряват да прегледат по време на срещата на върха. Според анонимните чиновници Южна Африка е отворена за разискване на разнообразни разновидности за участие, с цел да се съобрази с тези оферти, макар че не се опълчва изрично на разширението.

От друга страна, Русия не е заела твърда позиция по въпроса за разширението на БРИКС, съгласно Фьодор Лукянов, началник на Съвета по външна и отбранителна политика, който поучава Кремъл.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР