Положителна тенденция от началото на годината у нас при ваксинацията

...
Положителна тенденция от началото на годината у нас при ваксинацията
Коментари Харесай

Положителна тенденция: Все повече момичета се ваксинират срещу папиломавирус

Положителна наклонност от началото на годината у нас при имунизацията против папиломавирус. През април близо 600 девойки са получили първата си безвъзмездна доза от националната стратегия.

Въпреки това имунизационният обсег у нас остава невисок. Всеки ден две дами губят живота си вследствие на рак на маточната шийка.

Преди шест месеца родителите на Явора взимат решение да я имунизират против човешки папиломавирус. Пример от нея взимат и нейни съученички.

" Около три-четири девойки се съгласиха и отидоха. След това ми описаха тяхното прекарване и всички бяхме на едно мнение,че това е доста значима ваксина, която ни защищава ", разяснява Явора Стоименова.

Съветите на персоналната лекарка оказват въздействие върху решението за имунизация.

" Откакто е навършила 10 години ни посъветва да сложим тази ваксина,убедила ни е какъв брой е безвредна и какъв брой пази, защищава от HPV вирус ", добави Емилиана Стоименова, майка.

По националната стратегия за първична профилактика безвъзмездна ваксина могат да получат всички девойки от 10 до 14 години. Ваксинацията се прави от персоналните лекари.

" Получаваме сигнали, че има родители, които не могат да се възползват от националната стратегия,а е значима. Всяко момиче на възраст от 14 години без един ден може да получи първа доза. Получило ли е това момиче първа доза по национална стратегия без значение, че е навършило 14 години то може да си получи гратис своята втора доза и няма никакви административни спънки ", съобщи доктор Кремена Пармакова, " Надзор на заразните заболявания ", Министерство на здравеопазването.

От здравното министерство обявиха, че по националната програмa няма авансово закупени ваксини, само че ще бъдат обезпечени за всички, които желаят да ваксинират детето си.

" Няма ваксини по стратегия, които да им изтича период на валидност. Договорът е сред НЗОК и самите притежатели на разрешението за приложимост,тоест доставят се толкоз ваксини, колкото са декларирани от страна на персоналните лекари ", добави доктор Кремена Пармакова.

На свободния пазар имунизацията коства към 600 лв.. След няколко дни на Явора ще бъде сложена втората безвъзмездна доза.

" Всеки ден в България две дами умират от рак на маточната шийка и аз не желая моето дете да бъда част от тази статистика ", сподели още Емилиана Стоименова.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР