Имплантируемите проводници за пейсмейкъри могат да се направят от биорезорбируеми

...
Коментари Харесай

Проводници за пейсмейкър се разтварят в тялото, когато станат ненужни


Имплантируемите проводници за пейсмейкъри могат да се създадат от биорезорбируеми материали
(снимка: CC0 Public Domain)

Проводниците, които свързват външните пейсмейкъри със сърцето, могат да причинят редица вторични проблеми. Сега немски учени са създали опция под формата на проводници, които се всмукват от тялото.

След претърпяна сърдечна интервенция някои пациенти развиват аритмия (неправилен сърдечен ритъм). Състоянието нормално се лекува посредством краткотрайно потребление на външен пейсмейкър, който е обвързван със сърцето посредством електрически проводници. Те биват вградени – като превантивна мярка – по време на интервенцията.

След като пейсмейкърът към този момент не е нужен, проводниците могат да бъдат извадени от тялото или отделени от устройството и оставени в тялото. Ако обаче бъдат извадени, има късмет да повредят тъканта, която е израснала към тях. А в случай че останат в тялото, могат да причинят инфекции или други затруднения.

Затова немските учени са измислили биорезорбируеми проводници. Те се създават като част от плана ReMoTe CarE (Резорбируеми молибденови краткотрайни сърдечни електроди), в който вземат участие учени от Института за индустриални технологии и съвременни материали Фраунхофер и Дрезденския софтуерен университет.
още по темата
Както подсказва името на плана, изводите са направени от метал, прочут като молибден. Той освен се „ разгражда отмерено в тялото “, само че също по този начин е биосъвместим, доста механично здрав и мощно електропроводим.

Всеки проводник се състои от голям брой усукани дружно молибденови влакна, които са покрити с биополимери. Тези полимери обезпечават електрическа изолираност, до момента в който пейсмейкърът се употребява, само че могат да се се разградят безвредно по-късно.

В момента учените от Фраунхофер тестват и усъвършенстват механичните, електрическите и деградационните свойства на проводниците. Плановете плануват предклиничните изследвания да стартират по-късно тази година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР