Името Мара Белчева е познато на малцина от сънародниците ни,

...
Името Мара Белчева е познато на малцина от сънародниците ни,
Коментари Харесай

Заради тази българка е организиран първият дуел след Освобождението

Името Мара Белчева е познато на малко на брой от сънародниците ни, а хората, които са чували за нея, я познават единствено като обичаната на поета Пенчо Славейков. Но тази българка е разпалвала мощни пристрастености с хубостта си приживе.

Родена е в Севлиево, а когато се реалокира от родния си град във Велико Търново, с цел да учи, се трансформира в най-ухажваната дама. За нейното внимание са се борили и нейните съученици, и съветските офицери, които по това време били в старопрестолния град.

Мара Блечева била фина и нежна госпожица, която елементарно може да откри обща тематика с всеки. Обичала изкуството и самата тя пишела лирика.

За нейното сърце се борели не един и двама младежи, само че съревнованието сред двама съветски офицери става причина за първия двубой в България след Освобождението.

Щаб-капитанът Бисоцки и подпоручик Владимир декор Ротмер решили да остават оръжието да реши кой от двамата да е обичаният на Мара Белчева. Дуелът не приключил трагично, а когато кназ Дондуков-Корсаков схваща за дуела, изпраща влюбените руснаци назад в родината им.

Мара обаче не била жена, която щяла да се впечатли от пердах и пукотевица. Тя предпочитала компанията на интелигентните и ерудирани мъже. Заради това се омъжва за Христо Белчев, който вземал високи позиции в Народното събрание след Освобождението.

Общите им литературни ползи ги събират, а след сватбата се реалокират от Велико Търново в София. Щастието им обаче не трае дълго. Христо Белчев става жертва на атентат, прочут и като първото политическо ликвидиране в България.

След убийството на брачна половинка си Мара Белчева се отдалечава от светския живот и е известна повече като Дамата в черно. Изглеждало, че младата вдовица ще остане сама, до момента в който не среща Пенчо Славейков.

Двамата не подписват брак, само че остават дружно до гибелта на поета. В края на живота си Мара Белчева става последователка на учението на Петър Дънов и пътува из страната.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР