Вчера сутринта представителна група от структурите на Възраждане“ в Гоце

...
Вчера сутринта представителна група от структурите на Възраждане“ в Гоце
Коментари Харесай

Кандидат-депутати от „Възраждане“ плашени с арест заради посещение на лобното място на Гоце Делчев

Вчера сутринта представителна група от структурите на „ Възраждане “ в Гоце Делчев, Гърмен и Сандански е тръгнала за с. Баница в Гърция, с цел да отдаде респект на Гоце Делчев, оповестиха от пресцентъра на партията.

 

Причината за визитата е 121 години от гибелта на българският бунтовник, който е погубен на 4 май 1903 година на това място край село Баница след еднодневно стълкновение с турска потеря. Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, само че четата му е предадена и обкръжена от многочислена турска армия.

Групата от „ Възраждане “ и други български жители, пристигнали да се поклонят на мястото, е била спряна от гръцки цивилни служители на реда, се споделя в известието. Те са им отказали достъп до лобното място на Гоце Делчев под предтекст, че организират акция за търсене на хора, която не знаят по кое време ще свърши. Били са събрани всички персонални карти на присъстващите и отведени за разпит и информация в полицията.

Като част от групата е била и Костадинка Джагълова – претендент за депутат, на второ място в листата на „ Възраждане “ за Благоевградска област, която е била застрашена даже с арест от страна на гръцките служители на реда, поради направени от нея фотоси на мястото.

Това е следващ сходен случай, при който гръцките управляващи попречват отбелязване на паметта на Гоце Делчев на лобното му място. Миналата година бяха задържани няколко десетки български жители, посетили Баница, а преди години гръцката полиция задържа и български публицисти. Същевременно паметните плочи, поставяни от " Възраждане " и други български организации на това място, биват неотложно унищожавани от гръцките управляващи, припомнят от партията.

Провокативната гръцка политика по отношение на българската национална памет и история в Беломорска Македония за следващ път слага въпроса докога България ще мълчи за погазването на правата на нейните жители в страна, членка на Европейския съюз и номинален съдружник на нашата страна, акцентират от " Възраждане ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР