Хиляди търсиха изцерение от болестите край планински извор в местността

...
Хиляди търсиха изцерение от болестите край планински извор в местността
Коментари Харесай

Хиляди търсиха изцерение край планински извор

Хиляди търсиха изцерение от заболяванията край планински извор в местността Дамбалъ край Момчилград. Според локално вярване в нощта на 5 против 6 май, водата, извираща от солидната канара, добива вълшебна мощ и лекува заекване, парези, екземи и други.

За да търсят изцерение на Дамбалъ бяха пристигнали мюсюлмани и християни от цяла България, както и от прилежащите страни Турция и Гърция.

Точно в среднощ деца и възрастни се потапяха в басейни, цялостни с ледена вода от планинския извор. Гората се огласи от крясъци и детски рев. Родители, потопили децата си в ледените води ги отнасяха край огньове и бързаха да ги подсушат и преоблекат. Мокрите облекла оставяха край чешмата с вярата, че заболяванията ще останах край извора.

Община Момчилград беше основала доста добра организация за хората, пристигнали на Дамбалъ. Районът на чешмата беше осветлен от лампи, захранвани с генератор. Имаше проведен превоз за деца, трудноподвижни и възрастни хора.

" Създадохме добра организация. Не допуснахме да стане случай макар огромното скупчване на хора. Знаехме, че тази пролет напорът към Дамбалъ ще е много по-голям от предходни години поради новоасфалтирания път ", съобщи кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той добави, че вследствие на удобства достъп през последните месеци Дамбалъ е доста по-посещаван от туристи през последните месеци. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР