Синоптиците предупреждават за нови бури и градушки, а за да

...
</TD
>Синоптиците предупреждават за нови бури и градушки, а за да
Коментари Харесай

Край пловдивско село се намира един от полигоните, които трябва да разбиват градоносни облаци

Синоптиците предизвестяват за нови стихии и градушки, а с цел да се избегнат вредите върху колите, застрахователи към този момент изпращат известия на клиентите си да ги паркират на закрити места, в случай че това е допустимо. Притеснение има и измежду земеделския бранш, чиято годишна продукция постоянно в последно време става жертва на естествените бедствия. Готова ли е Агенцията за битка с градушките да реагира при положение на засилен дъжд или градушка? 

Един от полигоните, които би трябвало да разрушават градоносни облаци, е този край пловдивското село Голям Чардак. 

" В момента регион Видин е изискал позволение и има подготвеност за пукотевица по градоносни облаци. Тоест те наближават и сътрудниците там са подготвени, в случай че добият градоопасни параметри - да стартират да влияят върху тях ", съобщи в ефира на NOVA шефът на Регионалната дирекция на Изпълнителна организация " Борба с градушките " инж. Георги Михайлов.

По думите му Изпълнителната организация още от 10 април е в подготвеност за противопоставяне на градушките. 

" Всички полигони, всички ракетни площадки са в 24-часови наряди. Ракетите по площадките са над 30, което е относително добре за този сезон. Чакаме да забележим какво ще се случи в следващите три дни, защото ситуацията е нестабилна ", акцентира той. 

Инженер Михайлов изясни и механизма на деяние при сигнал за градоносен облак. " Радарът ни е с обхват на действие 150 км. и обстановката се следи в действително време. На всеки три минути на  екрана се получава фотография на облаците, които са в този регион. Ръководителят за радиолокационни наблюдения изследва и преглежда всеки облак. Той преценява кой от тези облаци е градоопасен и по кой би трябвало да се влияе. 

След като дефинира кой облак точно трябва да се обстреля, дефинира тъкмо мястото, където би трябвало да се организира стрелбата, т.е. да се засее облакът. След това дава информация на ръководителя за интензивно влияние. Нашият команден пункт разполага с 26  ракетни площадки. След като се получи местоположението на облака се взема решение от кои площадки и по колко ракети би трябвало да се изстрелят, с цел да може този облак да се засее и да се предотврати едра градушка ", уточни той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР