За последните три години - всяка имаме трагедия. Това ще

...
За последните три години - всяка имаме трагедия. Това ще
Коментари Харесай

Пламен Абровски: Румъния ни краде дъжда, Тракийската низина се превръща в полупустиня

" За последните три години - всяка имаме покруса. Това ще продължава. Нашата противоградова система е правена през 1970 г. Към оня миг климатът е бил друг. Климатът се трансформира. Температурите ще се повишават от ден на ден и повече. Когато се образува градоносен облак, едвам тогава стартира изстрелването на рекети. Никой не работи превантивно ", каза адвокатът по земеделско право Пламен Абровски.

По думите му страната избира да заплаща компенсации, вместо да вложи в нова система. Той изясни, че изваляването има и второстепенен резултат - вкарва се вода в почвата, а това е извънредно значимо за земеделците.

" Имаме потребност от постоянно държавно управление, от резистентност, от основаване на общи цели. Надавам се идващият постоянен министър на земеделието да се ангажира с цялостна смяна на концепцията на градовата отбрана в България. Облаците, които ги изпускаме, се изваляват в Румъния. Крадат ни водата през облаците. Никой не работи с облака авансово - няма да падне градушка, колкото портокал, само че ще падне, колкото орех ", разяснява Абровски пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че е безусловно неотложно системата да се промени.

" На първо време там, където летят самолетите, които разрушават облаците, страната би трябвало да отдели 10 млн. лева, с цел да стартира опит. Това го вършат на всички места по света - в Италия, Израел, Южна Африка. Климатът е бъдещето, не парите. Ако ние не променим отношението си към климата, ще забележим как Тракийската равнина ще се трансформира в полупустиня ", предизвести Абровски.

Той изясни, че няма проблем в работата на Агенцията по градушките, а в системата, която е от 70-те години. Абровски сподели, че единствено 3 см сняг са равни на към 10 млн. куб. л вода, които ще влязат във вододайните зони на България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР