Протест пред Съдебната палата заради жестокото убийство на жена в

...
Протест пред Съдебната палата заради жестокото убийство на жена в
Коментари Харесай

В София: Протест пред Съдебната палата заради жестокото убийство на жена в условията на домашно насилие

Протест пред Съдебната палата поради жестокото ликвидиране на жена в изискванията на домашно принуждение и неналичието на правдивост. На 20 юни Орлин Гигов, който неведнъж е задържан за побой на дами, убива приятелката си Силвия. Въпреки изключителната гласност на тези случаи на домашно принуждение против най-малко пет дами, той не е наказан дейно по нито един от случаите. 

Протестиращите упорстват за съответни стратегии за отбрана на жертвите на домашно принуждение, разбор на аргументите, довели до неналичието на навременна реакция от страна на институциите, както и просветителни стратегии за обществото, предава Българска национална телевизия. Демонстрацията се провежда от колективите на ЛевФем и Феминистка библиотека. Бившият водач в Министерство на вътрешните работи болница Орлин Гигов, който към този момент е в ареста по обвиняване за убийството на приятелката си в изискванията на домашно принуждение, от години пребива дами - на процедура без никакво терзание от санкции. 

Стана ясно, че още предходната година същата жена, чиито живот към този момент е лишен - е била бита и изхвърлена в безпомощно положение пред жилището си в " Хаджи Димитър ". 

Една от жертвите на Орлин Гигов е жена с психологично заболяване. Двамата се срещат малко преди Великден 2022 година споделя нейната щерка, която от боязън крием лицето ѝ, защото не има вяра, че мъжът ще остане за дълго в ареста.

" Лицето ѝ беше синьо. Цялата беше намушквана с нож. След като лежа в психиатрията ми показа, че през пет минути й е удрял плесници ", показа пострадала.

Жената живее към месец с Гигов. За околните ѝ случая ескалира, когато от полицията се обаждат, че е видяна да се скита неориентирана в село Ковачевци. Дъщеря ѝ споделя, че той я изпратил да купи цигари.

" Не можело да се бави толкоз доста, щял да я тормози и бие ", добави пострадалата.

Гигов отказвал да върне персоналната карта на дамата, която държал в жилището си.

" Около 10 дни му лиши да ми я върне ", съобщи пострадалата.

Семейството взема решение да не подава тъжба, защото не желали психологично болната жена да има допир с насилника. Решават обаче да дадат публичност през медиите.

" От полицията можеха да ме издирят. Не е толкоз мъчно. Или най-малко показания. Все отново той ме заплашваше с подправени карти на Министерство на вътрешните работи. Според мен на никой не му пука ", съобщи пострадалата.

Свързали се и с други жертви, които създали опит да потърсят правата си, само че без резултат.

" В случая очевидно някой го пази и то нищо не може да се направи в тази обстановка. Знаеше се, че ще се стигне до ликвидиране и ето стигна се ", добави пострадалата.

Оказва се, че майката на Орлин е пробвала да потърси помощ от фондация " Анимус ", когато украинката Силвия е била открита на улицата гола и боса със следи от побои.

" Ние сме я посъветвали да го лекува, само че тя не е могла да го направи това. Този човек систематично има проблем с опиати, хазарт, голям брой експанзии ", сподели Надежда Стойчева – Клиничен психолог и психотерапевт.

Според източници на медията убитата украинка е отказвала да даде показания против Гигов. Срещу него има и два сигнала за закана с ликвидиране от майка му. Една от жертвите съумява да стигне до съд и даже да го осъди на първа инстанция. На втора инстанция обаче остава единствено паричната глоба. Практиката демонстрира, че не са изключение случаите, при които жертвите губят каузи.

" Особено, в случай че това са по-богати хора, които имат повече благоприятни условия печелят делата и потърпевшите по-късно още веднъж стават жертви ", сподели Надежда Стойчева.

Според специалисти новият закон за отбрана от домашно принуждение към момента не се ползва в цялост.

" Интимната връзка влезе след случая " Дебора ", само че мъчно върви. Не се приема доста добре от съдиите. Всички институции, свързани с домашното принуждение, се влачат и всички решения се влачат ", съобщи Надежда Стойчева.

През предходната година единствено във фондация " Анимус " са постъпили над 5 500 сигнала свързани с домашно принуждение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР