Група военнослужещи от едно от подразделенията на териториалната отбрана на

...
Група военнослужещи от едно от подразделенията на териториалната отбрана на
Коментари Харесай

Не искал да отиде на фронта: съдят депутат от Одеса за неизпълнение на заповед

Група военнослужещи от едно от подразделенията на териториалната защита на Одеска област е привлечена към наказателна отговорност за отвод да извърши заповеди при военно състояние. Сред тях е Владимир Нестеров, народен представител от Разделнянския градски съвет от неразрешената Опозиционна платформа за живот, началник на бюджетната комисия на събранието. 

В отчета се споделя, че Нестеров е мобилизиран през февруари 2022 година и е назначен за пълководец на стрелкова част. А на 21 февруари 2023 година поделението, в което служи депутатът, получава заповед да замине с превоза му в зоната на военните дейности в Източна Украйна, само че военнослужещите отхвърлят да изпълнят заповедта. След това от  " отказниците " се заинтересуваха представители на военното контраразузнаване и Държавното следствено бюро (ДБР), заяви локалният вестник Думская.

Във връзка с неизпълнението на заповедта на 25 февруари Киевският областен съд на Одеса реши да остави военнослужещите в ареста, като съдът дефинира гаранция в размер на 214 720 UAH за Нестеров.

Изданието отбелязва, че задържането на отказниците и процесът са били съпроводени от митинги на родственици. Според тях повода за отхвърли да се извърши заповедта е неприятната бойна подготовка на военнослужещите.

„ Практически нямаха тренировки една година, стреляха няколко пъти и това е. Какъв фронт?

Въпреки това, както заяви един от офицерите на оперативното командване " Юг ", звеното за териториална защита на Общинския съвет на Разделнянския град беше образувано в разгара на първите дни на съветската инвазия и бойците му не желаеха изключително да бъдат обучавани. В същото време офицер, който не пожела да назове името си, посочи, че военната им активност се свежда до дежурство на контролно-пропусквателен пункт, събиране на доброволческа помощ и пиар в медиите.

„ От самото начало споделиха, че звеното е основано „ за свои “, с цел да побере бизнесмени и чиновници, които желаят да облекат униформа, демонстрирайки своя национализъм, и в това време да не стигнат до фронта, даже някаква дама от управлението на регионалния съвет се числи към него ”, сподели офицерът.

Освен това има информация, че някои от " отбранителите ", с цялостното единодушие на командването, са употребявали позицията си и получените оръжия, с цел да „ решат “ бизнес проблемите си. Нещо повече, един от военнослужещите сега е упрекнат в стрелбата по четирима азербайджански жители на 27 февруари 2022 година покрай Граничен контролно-пропусквателен пункт в село Кучурган. Журналистите пишат, че обвиненият твърди, че е разкрил огън по съветски диверсанти, само че следствието има друга версия.

" Да, това са единични случаи, само че те хвърлят сянка върху всички войски на териториалната защита на Украйна. В страната има война, военно отделение съществува от година, получава заплата с надбавки, само че не желаят да учат и когато идва заповедта да изоставен, те стартират протест “, сподели източникът на изявленията, добавяйки, че тази история се откроява неприятно на фона на други бойци, които съответно извършват дълга си на фронта.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР