Граждански организации излязоха с призив до институциите за оттегляне на

...
Граждански организации излязоха с призив до институциите за оттегляне на
Коментари Харесай

Спорове по проектонаредбата за свободното къмпунгуване

Граждански организации излязоха с апел до институциите за отдръпване на Проектонаредбата, регламентираща свободното къмпингуване в страната ни и която през месец юни беше подложена на публично разискване, съобщи БНР.

„ Все още публично разискване не е извършено, събират се мнения и се надяваме да има и разискване. Силно негативен е вотът на хората, освен от хората, които практикуват този туризъм “, сподели пред БНР Йордан Ибришимов от „ Българско кемпер общество “ по отношение на потребността от национална къмпинг тактика и свободното къмпиране.

„ Българско кемпер общество “ изпрати до президента, министър-председателя и отрасловите по казуса министерства, както и за сведение на икономическия, културния и здравния министър, своето мнение за отдръпване на наредбата по чл.10а от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която вкарва цялостна възбрана за свободно къмпиране по Черноморието.

„ Цялата разпоредба ни тормози, през нея се вижда, че това е един документ, който да унищожи къмпинг туризма. Там няма регулации, а хрумвания по какъв начин да се забрани нещо и необикновено усложнени процедури, в случай че искаш да къмпингуваш, нещо което е обикновено, вместо да се каже обикновено - недей да пречиш, живей в естетика с природата “, счита Ибришимов.

Темата разяснява в предаването „ Хоризонт до обед “ и Дончо Бораджиев, юрист от „ Спаси Корал “.

„ Тази разпоредба нищо не контролира, тя просто не разрешава. Тя вкарва невъзможни и непостижими условия за хора, които желаят да почиват измежду природата, това е лобистки закон, който пази дерибеите да си заградят с огради българското Черноморие “.

Кметът на община Шабла Мариян Жечев разяснява, че свободното къмпиране генерира боклуци:

" Този генериран боклук се заплаща от налозите на нашите съграждани. За тази услуга ние не получаваме нищо. Разминаваме се тотално с концепцията в Закона за локални налози и такси - замърсителят да заплаща разхода ".

Мариян Жечев добави, че приходите за локалната власт от туризма са свързани с туристическия налог. Свободно къмпингуващите не заплащат подобен налог.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР