Голяма част от реколтата от ябълки, круши, сливи и череши

...
Голяма част от реколтата от ябълки, круши, сливи и череши
Коментари Харесай

Оставаме без български плодове

Голяма част от реколтата от ябълки, круши, сливи и череши в страната е унищожена поради множеството слани и студовете. Оставаме без български плодове, съобщи пред в. "Труд " Чавдар Маринов, ръководител на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци. По думите му ситуацията в Североизточна България е пагубно, като над 5 000 дка с ябълки, круши и сливи са наранени в областите Варна, Бургас и Пловдив.
Между 30 и 80% са потърпевшите от сланите насаждения с праскови, нектарини, кайсии и череши в Сливенска област, изясни ръководителят на Сдружение "Българска праскова " Коста Петров. Най-засегнати са градините по поречието на река Тунджа, където има до 100% измръзване на плода, посочи той. И добави, че провали има и върху черешите.
Застраховките, които се оферират, са по 50 лева на декар и то единствено за слани, поразили плода, само че не и цвета на дърветата. Те се подписват единствено след 22 април на съответната година, т.е. във времето, когато няма слани и замръзвания, изясни Маринов.
Всички браншови асоциации в бранша предизвестяват за настъпилата рецесия, само че съответни ограничения от страна на министерството на земеделието не са подхванати, уточни ръководителят на асоциацията. Затова от сектора упорстват за незабавно привикване на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство.В същото време стотици тонове български ябълки залежават в складовете, тъй като огромните търговски вериги отхвърлят да ги купуват.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР