Цените в ресторантите скачат: Телешкият стек удари 90 лева.Ресторантьорите започнаха

...
Цените в ресторантите скачат: Телешкият стек удари 90 лева.Ресторантьорите започнаха
Коментари Харесай

Цените в ресторантите скачат: Телешкият стек удари 90 лева

Цените в заведенията за хранене скачат: Телешкият стек удари 90 лв..

Ресторантьорите започнаха да режат от порциите или напряко да махат някои ястия от менюто поради високите цени.

Свинската пържола по морето към този момент стигна 25 лв. малко преди началото на дейния сезон, в разгара на лятото се чака да удари и 30 лева, сподели инспекция на „ Телеграф “ в заведения в курортите. Много заведения за хранене напряко изхвърлиха от менюто скъпите телешки стекове, които стигат цени от 90 лева за порция.

В разгара на лятото се чака да удари и 30 лв. за порция. Салатите пък към този момент твърдо държат цени сред 10 и 20 лв..

Цените в родните кръчми към този момент са съпоставими, а за някои ястия и по-високи от тези в сходни заведения в Северна Гърция, която е главен съперник на черноморските ни курорти.

В един от най-известните рибни заведения за хранене на Морска гара във Варна свинският котлет на скара е по 24 лева В заведението се предлага и огромно многообразие от средиземноморска риба. Там може да похапнете див лаврак на скара на цена от 40 лева Октоподът е по 33 лева и то за порция от едвам 120-130 гр. Местните деликатеси от прясна риба като карагьоз и сафрид се продават мариновани за по 15 лева за 100 гр. 600 гр. миди с черупки може да похапнете за сумата от 17 лева

В същото време в обичайната таверна на крайбрежния бул. в Солун в най-скъпата част на града, в заведение с аспект към морето можете да си поръчате октопод на цена 15 евро, или към 30 лв.. Гръцкият аналог на снежанката – салатата дзадзики, е единствено по 4-4,50 евро, или 8-9 лв., до момента в който у нас коства 8-12 лева Порция калмари е 9,50 евро, или към 19 лв.. Гръцката салата обаче към момента е по-скъпа, в сравнение с в България – по 8,50 евро (17 лева), против 10-15 лв. за шопска у нас. Затова пък обичайно гръцко предястие от фета, чушки и домати на тиган, гарнирано с препечено хлебче, в родината си е по-евтино – по 5 евро порцията, в сравнение с у нас, където се предлага за 13 лв.. Месото на скара в гръцка таверна край морето не стига повече от 20 лв., а за 30 лв. можете да си вземете голям свински котлет от 650 гр. Телешката пържола от 450 гр. също е към 30 лева

Заради високите цени, които ресторантьорите оправдават с повишените цени на труда, на продуктите и на тока, някои от най-скъпите ястия са към този момент зачеркнати от менютата или порцията е понижена на половина. Първи изхвърчаха скъпите телешки пържоли. Там, където ги има, цената стига 80-90 лв..

80 лв. коства телешката пържола от 200 гр. на Морската гара във Варна. Стекът се популяризира в менюто като „ Блек Ангъс прайм месо от USA ”. Пържолата от младо телешко пък в центъра на Благоевград стигна към този момент 90 лева

Решението за това дали ще се понижат порциите, дали ще се предлага даден артикул, или ще се вдигне цената му поради поскъпващите първични материали е решение на всеки обособен ресторантьор. „ Някои понижават грамажа, само че когато цената на телешкия стек се подвигна доста, аз стопирах да го предлагам “, съобщи шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Проверка на „ Телеграф “ откри, че в някои заведения са пипнати и грамажите на салатите. Така при нормална порция от 350 до 500 грама за зелена, шопска и овчарска салата в този момент на множеството места те са паднали до 200-450 грама. В същото време обаче и цените са увеличени доста.

Като цяло храненето в заведения за хранене нарастна доста поради по-високите цени на продуктите, на тока, нарастването на заплатите, уточни шефът на асоциацията.

* Пожарна охрана ТЕМАТА РАБОТИХА: ЛЮБОМИР СЛАВОВ, СОФИЯ СИМЕОНОВА, ЕЛЕНА ИВАНОВА

Цените на главните ястия към този момент не падат под 15 лева и в „ националните “ заведения, които са постоянно цялостни.

В една от относително евтините кръчми в централната част на Варна овчарска салата от 500 гр. коства по-малко от 9 лева Основните ястия от пилешко и свинско се търгуват приблизително по 15 лева за порции от по 500 гр. Шницел по виенски там коства 8,79 лева, а пържените кюфтета са 10,59 лева Пиците се търгуват на цени от 7 до 9 лева за 500 гр. В друга верига заведения, желани от варненци и гостите на града, цените на салатите варират сред 10 и 20 лева Менюто от обичайни български ястия е от 16 до 30 лева Морските блага са на цени от 10 до 40 лева, като най-скъп е октоподът на туч или плоча за по 120-130 гр. Десертите са на цени сред 8 и 10 лева

ВЛАДИМИР СИМЕОНОВ

Цените не си поплюват в заведенията в центъра на Благоевград. Пиците в благоевградския мол нарастнаха преди няколко месеца от 10-11 на 13-14 лева Вносната бира в нормално барче в центъра удари 8 лева Нашенското питие е към 4 лева бутилката. Вече е спомен да се откри чаша вино за 2,50-3 лева – цената върви сред 4,50 и 5 лв.. Бутилка от напитката на боговете пък гони най-малко 15 лева, а допреди половин година можеше да се откри и за 10-12 лева Малката ракия потегля от 3,50 лева и стига до 7 лева Марковите уискита, водки и узо са по 5-6 лева Шопска салата под 8 лева е знамение, а в центъра на града стига и до 10 лева По-завъртените и съвременни салатки умерено си гонят цена от 15 лв.. Основните ястия са най-малко по 15-20 лева, а специалитетите са по 30 лева Затова заведенията в необятния център на Благоевград са цялостни най-много по обяд, като хората се възползват от по-евтиното обедно меню.

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Има сериозна разлика в цената на едно и също главно ядене в заведения в централната част на Русе.

Порция шницел по виенски с гарнитура от картофи на едно място може да ви коства 29 лева, а на друго в съседство – 14 лева

В заведенията за хранене в центъра шопската салата е 12 лева, цезар и капрезе – 15 лева, гръцката – 13 лева, а снежанката – 12 лв..

В профилирано заведение, което предлага огромно многообразие от пици, огромната пеперони, формаджи и порчинела е 30 лв., а дребната – 19 лв.. Порция пилешки хапки е 16 лева, почти толкоз е и цената на пилешката пържола. Порция пъстърва коства сред 15 и 17 лв., а сафридът към 10 лв.. Значително по-ниски са цените в кварталните заведения, където шопската салата се предлага за 6-7 лв..

ЕЛЕНА ДЮЛГЕРОВА

Рибата и морските блага са към този момент шлагер в елитните старозагорски заведения.

Черноморският сафрид удря върха с цената си от към 50 лева,

а за 30 лв. може да се хапне цялостен октопод на барбекю с рукола и каперси.

Порция дива ципура коства към 9 лева, пърженият цялостен калмар върви по 15-16 лева, а тигровите скариди на тиган или барбекю – 10 лева

Феновете на морските деликатеси могат да опитат филетиран лаврак в хрупкава коричка за двайсетина лв. и още цялостен куп вкусотии.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР