Спешно: Търсят българи под дърво и камък за работа по

...
Спешно: Търсят българи под дърво и камък за работа по
Коментари Харесай

Спешно: Търсят българи под дърво и камък за работа на морето!

Спешно: Търсят българи къде ли не за работа по морето!

Хотелиерите по родното Черноморие схванаха горчивата истина, че, с цел да подсигурят обичайно равнище на обслужване на клиентите си, ще би трябвало да се откажат от стиснатостта и алчността. И, до момента в който през последните години всеобщо набираха служащи, които освен не знаят български, само че и са нискообразовани, то тази година обстановката се трансформира фрапантно. С най-малко 10% спрямо предходния летен сезон са нараснали заплатите в курортите, заяви „ Телеграф “. В началото на сезона се търсеха над 27 хиляди служащи по родното Черномирие. Според изследване за потребността от работна ръка на Института за пазарна стопанска система, Бургас е преди всичко листата с областите, където има липса на служащи. София е на второ място с дефицит от 26 700 души, на трето е Варна – 25 800 служащи и Пловдив на четвърто с 18 900 души.

Профилът на търсенето е извънредно хетерогенен, като в доста области водещ е туризмът, търговията и превоза. В навечерието на новия туристически сезон, работодатели в туризма по Южното Черноморие са обезпокоени за обезпечаването на обекти с личен състав.

Спешно: Търсят българи къде ли не за работа на морето! 26.05.24 11:53 Пазарът пощуря: Цената на киселото мляко пада, а сиренето нараства 26.05.24 11:26 Кампания ’24: Цветя, зъби, пеперудки и дупки в предизборната борба 26.05.24 11:08 Разгласиха доста значима вест за всички водачи в България! 26.05.24 10:45 Христо Стоянов: ТЪЛПАТА СЪЩЕСТВУВА… И ВИЕ Гражданско отделение ДОКАЗВАТЕ… 26.05.24 10:17

Само за курортния комплекс „ Слънчев бряг ” са нужни най-малко 200 служащи, с цел да има естествен туристически сезон. Затова седмици преди началото на лятото хотелиери и шефове на заведения за хранене трескаво търсят фрагменти и макар увеличените заплати, такива и то готови няма. Отново ще се наложи импорт от трети страни, само че това са нискоквалифицирани служащи, които не могат да поемат обслужването на туристите.

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 година България е в челото по растеж на туристи в Европа по отношение на 2019 година – растеж от 39% по отношение на първите три месеца на 2019 година Данните са на Министерството на туризма.

Източник: Телеграф

Още вести четете в: Бизнес, Живот, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР