Годината, в която реалността опроверга всички прогнози, вече е зад

...
Годината, в която реалността опроверга всички прогнози, вече е зад
Коментари Харесай

Промените и големите събития, които очакваме през 2023 г.

Годината, в която действителността опроверга всички прогнози, към този момент е зад тила ни.

Ако 2022 година ни научи на нещо, то е, че няма невъзможни неща - колкото и безумни и необясними да наподобяват за всички. Като войната, рецесията или 4-те следващи парламентарни избори в България.

Какво би трябвало да знаем за новата 2023-та година?

Няколко значими събития предстоят в идващите 12 месеца.

Войната в Украйна евентуално ще навлезе в нова остра фаза още в първите седмици на януари - съгласно украинския боен министър Олексей Резников, Русия и Беларус ще затворят границите си, а руснаците ще разгласят нова военна готовност до дни.

Ако планирате да посетите Хърватия - пригответе си евро. От 1 януари 2023 година страната е формален член на еврозоната, както и на Шенген. През 2023 година България би трябвало също да направи финалните си стъпки към приемането на общата европейска валута, тъй като по проект тя би трябвало да влезе в послание при нас от 1 януари 2024 година

От 1 януари стартира и председателството на Швеция в Европейския съюз, до момента в който Стокхолм прави и решителни стъпки към присъединение в НАТО дружно с Финландия. Правителството им към този момент е според от гласовете на евроскептичните " Шведски демократи ", което евентуално ще се отрази и върху общия европейски дневен ред.

Кои ще са главните тематики, по които Швеция ще работи:
реакцията на Европейски Съюз против военната експанзия на Русия в Украйна и продължаващата финансова, политическа, военна, филантропична и правна помощ за Киев;общо справяне в Европейски Съюз с икономическите проблеми, които бяха предизвикани от войната;преразглеждане и възстановяване на системата в Европейски Съюз за миграцията;подобряване на квалификацията на работещите хора в Европейски Съюз на фона на бързо изменящия се пазар на труда;приоритет върху конкурентоспособността на бизнесите в Европейски Съюз, по-зелено произвеждане на ток, само че и " уважаване на правото на всяка страна да дефинира своя личен енергиен микс ", и други
България чака зелена светлина за Шенген

Разрешаването на дългогодишния спор за участието на България в Шенген ще зависи от незабавното приемане на два закона: за отговорността на основния прокурор и за антикорупционната комисия.

Президентът Румен Радев счита, че в случай че гласуването на тези промени завърши до януари, София може да отстрани главните си спънки пред вероятно одобрение на Шенгенското участие до октомври 2023 година Дали това ще се случи на процедура, тъй че Австрия и Нидерландия в действителност да вдигнат ветото - единствено времето ще покаже.

Промените, които влизат в действие от 1 януари у нас
завършек на контракта на България с " Газпром ", край и на досегашната отстъпка от 0.25 лв. за литър бензин и дизел;природният газ евентуално ще нарастне с към 28%, само че не и цената на парното, топлата вода и тока;прагът за регистрация на търговците по Данък добавена стойност се усилва на 100 000 лв. от началото на 2023 г.минималната работна заплата се усилва от 710 на 780 лева.линията на беднотия се подвига от 413 на 504 лева поради инфлацията;възрастта за пенсиониране се подвига - 62 година за дамите и 64 година и 6 м. за мъжете;винетките към този момент ще са по-евтини - годишната ще коства 87 лева.; тримесечната винетка ще е 48 лева, месечната - 27, седмичната - 13 лева, а за уикендите - 9 лева.от 1 януари влизат в действие и - не забравяйте да заверявате картите си при всяко влизане в рейс, тролей или трамвай.таксиметровите услуги в София нарастват - минималната дневна цена става 1.21 лева
Избори, избори, избори

На 3 януари президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на " Продължаваме промяната " за сформиране на държавно управление. Ако акад. Николай Денков не успее да събере болшинство в 48 Народно заседание, процедурата върви към третия и финален късмет за постоянен кабинет. Радев ще може да избере самичък на кого да го връчи, а от това ще зависи и дали Народното събрание ще бъде разхлабен по-късно повече от 3 месеца живот.
Сигурно е едно: през есента на 2023 година България ще организира неизбежните си нови локални избори, след които градове като София, Пловдив, Бургас и Стара Загора сигурно ще имат нови кметове.
Йорданка Фандъкова, Здравко Димитров, Димитър Николов и Живко Тодоров, които управляваха тези общини, към този момент няма да се кандидатират.

Кои избори по света ще следим?

Три от най-забележителните дами - държавни ръководители от 2022 година ще се изправят пред избори през новата година. Това са министър председателите на Естония, Финландия и Нова Зеландия - Кая Калас, Санна Марин и Джасинда Ардърн.

Реджеп Тайип Ердоган ще се опита да завоюва следващия си мандат като президент на Турция на фона на растящата инфлация и политическа съпротива в страната.
5 март - парламентарни избори в Естония2 април - парламентарни избори във Финландия7 май - парламентарни избори в Тайланд18 юни - президентски избори в Турция12 октомври - парламентарни избори в Пакистан29 октомври - президентски и парламентарни избори в Аржентинаоктомври / ноември - парламентарни избори в Полша10 декември - парламентарни избори в Испания2023 - парламентарни избори в Нова Зеландия
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР