Германия е все по-близо до легализирането на марихуаната: до края

...
Германия е все по-близо до легализирането на марихуаната: до края
Коментари Харесай

Опасно ли е да се шофира след консумацията на марихуана?

Германия е все по-близо до легализирането на марихуаната: до края на годината би трябвало да бъде показан съответният проектозакон. Сега политици, лекари и адвокати ще би трябвало да реализират единодушие за това какво количество канабис е безвредно да се приема преди шофиране. Съдържанието на алкохол в кръвта преди сядането зад кормилото би трябвало да е под 0,05% в Германия и под 0,08% в Съединените щати. Но защото към момента няма задоволително проучвания за канабиса, е мъчно да се каже какво количество може да бъде позволено преди ръководството на транспортно средство.

Едно от изследванията по тематиката е направено от екип немски академични откриватели. Те са анализирали съществуващите студии за използването на канабис и автомобилните катастрофи през 2021. Проучванията сочат, че след приложимост на марихуана рискът от автомобилни катастрофи е слаб, само че все пак - важен. Открита е забележителна връзка сред високите концентрации на тетрахидроканабинолв кръвта и пътнотранспортните катастрофи. Проучванията за по-ниските му концентрации обаче не удостоверили сходна причинност.

Как действат тестванията за приложимост на марихуана?

THC е редуциране от делта-9-тетрахидроканабинол - главната психоактивна съставна част в марихуаната. Но равнищата на THC в кръвта се мерят по-трудно от тези на алкохола. Ефектът от спиртните питиета отшумява за няколко часа. При THC е друго, заради което при тест не става изцяло ясно дали човек е пушил трева малко преди да се качи в автомобила, или пък предходната вечер.

" Възможно е да не стане ясно дали потреблението на канабис е инцидентна или честа, или по кое време е бил последният банкет на канабис преди злополуката ", означават още създателите на изследването.

Това е съществено предизвикателство, защото резултатът от пушенето на марихуана нормално доближава своя пик след 30 минути и отшумява след четири часа, пишат откривателите. Ако човек попадне в злополука 12 часа, откакто е пушил трева, потреблението ѝ не може да се уточни като недвусмислена причина за случая.

В доста щати на Съединени американски щати и Канада, граничните стойности на THC в кръвта са избрани на 2 или 5 нанограма на милилитър. В доста европейски страни тази стойност е закрепена на 1 нанограма на милилитър. Критици на европейските възможни стойности настояват, че те може и да не демонстрират резултат при тези, които пушат трева доста постоянно и са развили приемливост към нея.

Цигара или бисквитка?

Колко скоро след приемането на канабис човек изпитва замайване зависи и от метода, по който е използван. Ако канабисът се пуши, може да се чака, че резултатът му ще се усети за минути. Но в случай че се употребява под формата на нещо за ястие - като брауни да вземем за пример - опиянението може да се почувства и едвам след час.

Употребата на марихуана за забавление в Германия е противозаконна. Тя не се продава в контролирани количества и по тази причина потребителите нямат визията какъв брой тъкмо са приели. Освен това наличието в обособените цигари може да е доста друго като количество.

Алкохол или марихуана - кое е по-опасно?

Изследователите са открили, че канабисът може да повлияе върху концентрацията и вниманието на пътя. Той има забележителен резултат и върху способността за промъкване край други коли в придвижването. Същевременно, времето за реакция не е било нарушено и водачите не са били по-склонни да карат по-бързо от обикновено.

Като цяло хората са били много по-уязвими при шофиране след използването на алкохол. Това се удостоверява и от френско изследване, проследило произшествия с съдбовен край в продължение на две години. Установено е, че вероятността водачите да бъдат виновни за съдбовно произшествие под въздействието на алкохол се усилва със 17,8 пъти. А рискът за злополука, причиняваща гибел поради въздействието на канабис, се усилва с 1,65 пъти.

Американски изследвания са стигнали до заключението, че произшествията, свързани с използването на марихуана, са по-чести в тези щати, в които тя е била легализирана. Това допуска, че възприемането на опиата като нещо обикновено е предиздвикало хората да не се отнасят толкоз съществено към неговото влияние.

Автор: Клеър-Ана Рот
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР