Френският президент Еманюел Макрон нарече изявлението на Турция за конфликта

...
Френският президент Еманюел Макрон нарече изявлението на Турция за конфликта
Коментари Харесай

Макрон нахока Турция за подкрепата за Азербайджан

Френският президент Еманюел Макрон назова изказването на Турция за спора в Нагорни Карабах рисково и безогледно , като Анкара е употребила " войнствена " изразителност.

" Запознах се с политическите заявления на Турция (в изгода на Азербайджан), които съгласно мен са недомислени и рискови ", акцентира той.
 Чавушоглу: Турция е подготвена да поддържа Азербайджан и на масата за договаряния, и на бойното поле
Чавушоглу: Турция е подготвена да поддържа Азербайджан и на масата за договаряния, и на бойното поле

" Армения би трябвало да се отдръпна от територията на Азербайджан "

" Ще беседвам с президента Путин през днешния ден и, имам вяра, на следващия ден с президента Тръмп, като ще повдигна този въпрос, с цел да обменим отзиви и да предложим излаз от рецесията ", съобщи френският президент по време на конференция в Рига.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Анкара ще направи " каквото е належащо ", в случай че Азербайджан изиска от нея военна поддръжка .

Вчера Анкара акцентира, че ще поддържа Баку както на масата за договаряния, по този начин и на бойното поле, като също по този начин предизвести, че всяка офанзива против азербайджански територии е офанзива против самата Турция.
 Русия сряза Турция за военната поддръжка за Азербайджан, единствено ескалирала спора
Русия сряза Турция за военната поддръжка за Азербайджан, единствено ескалирала спора

Други страни не трябвало да прибавят масло в огъня

Франция, Русия и Съединени американски щати са съпредседатели на Минската група на ОССЕ за споразумяване на спора в Нагорни Карабах.

Сблъсъците сред Армения и Азербайджан започнаха в неделя, като двете страни се упрекнаха взаимно в експанзия по линията на надзор и оповестиха готовност (частична от Баку и цялостна готовност от Ереван). Азербайджанските сили започнаха " контранастъпление ", потвърждавайки, че арменските сили са ги нападнали първо, което Ереван отхвърли, като означи също, че Баку е нападнал арменските сили и градове.

Нагорни Карабах е автономност, в която болшинството от популацията са арменци, като афишира самостоятелност от тогавашния руски Азербайджан през 1991 година

Това докара до огромен боен конфликт, който продължи до 1994 година, когато страните се съгласиха да стартират мирни договаряния с посредничеството на Минската група на ОССЕ. Нагорни Карабах остана непризната страна, а връзките сред Баку и Ереван остават напрегнати заради замразения спор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР