Франция и Китай обявиха епидемично разпространениеБелодробното заболяване засяга предимно децаЗасега

...
Франция и Китай обявиха епидемично разпространениеБелодробното заболяване засяга предимно децаЗасега
Коментари Харесай

Китайската пневмония вече е в Европа

Франция и Китай оповестиха епидемиологично разпространяване
Белодробното заболяване визира най-вече деца

Засега няма създадена ваксина

Подобно на Китай, където разпространяването е епидемиологично, няколко европейски страни следят възходящи случаи на микоплазмена пневмония. Засега няма създадена ефикасна ваксина против болестта, заяви “Евронюз ”.

Инфекциите се предизвикват от Mycoplasma pneumoniae - бактерия, която може да аргументи както леки респираторни инфекции, по този начин и тежка пневмония. Според данните на френската здравна организация този тип пневмония се среща най-често при деца, само че също по този начин е изключително рискова за хора над 65 година, както и за тези с отслабена имунна система.

До момента шест страни в Европа са съобщили за увеличение на този тип бактериални инфекции, като Франция и Дания към този момент са оповестили епидемиологично разпространяване на заразяването, защото микоплазмената пневмония се открива над от 10% от случаите.

Миналият месец Световната здравна организация изиска спомагателна информация от Китай поради нарасналата заболеваемост измежду децата и прикани управляващите да “вземат ограничения ”.

Тогава от медиите стана ясно, че хиляди деца чакат с родителите си пред претъпкани педиатрични лечебни заведения за обзор. В обществените медии бяха оповестени фотоси на деца, които пишат домашните си в лечебни заведения, до момента в който са сложени на венозни системи. Китайски лекари разясниха пред западни медии, че пациенти чакат на опашка с часове за обзор.

В отговора си до Световната здравна организация китайските управляващи увериха, че въпреки заболеваемостта да е мощно увеличена, то не става дума за нов патоген, а за към този момент познати причинители на респираторни инфекции - съгласно тях повода за епидемията са свалените след пандемията от COVID-19 ограничавания за пътешестване и срещи, както и студеното време.

Лекарите назовават болестта “атипична пневмония ” и го окачествяват като лека белодробна зараза, причинявана от бактерии, вируси или гъбични плесени. В множеството случаи то минава с възпалено гърло, кихане, кашлица и главоболие, само че без нараснала температура. Лечението включва антибиотици и медикаменти, които се продават в аптеките.

  “Това не е бързо протичащо заболяване - може да имате кашлица, може да сте изтощени и да имате главоболие, само че в случай че продължава дълго време, тогава евентуално става въпрос за микоплазмена пневмония ”, разяснява пред “Евронюз ” Хане-Дорте Емборг, старши изследователка в датския Statens Serum Institute.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР