Финансирането на пътуването и миграцията в много случаи се осъществява

...
Финансирането на пътуването и миграцията в много случаи се осъществява
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Да търсим сътрудничество с Фронтекс и допълнително финансиране

Финансирането на пътуването и миграцията в доста случаи се реализира от фамилии на мигранти, които живеят в Западна Европа, на първо място Германия, Англия, Франция. Така че доста е сложен въпросът и решаването на този проблем надали имаме илюзии, че ще изчезне. Но намаляването на рисковете е обвързвано със съдействието на българската страна със страните от Европейски Съюз и изключително със съседите.

Каналджийството е бизнес, който е обвързван със основаване на минимални сътресени и звук за тези престъпни мрежи. " Едно ликвидиране, сходно на това, не си припомням освен в България, само че и в европйските страни няма, това води до внезапно променяне на обстановката. Рязко увеличение на вниманието освен нашето, само че и от страните от Европейски Съюз, от съседите. Така че дано да забележим какво ще се случи с следствието “, сподели пред " Фокус " Тихомир Безлов, старши анализатор по национална сигурност от " Център за проучване на демокрацията “.

Турция няма да разбие каналджийските мрежи, само че се надяваме, че ще вземе ограничения. “Претендира се, че са открити причинителите в границите на деня. Малко спорна информация чуваме. Вероятно занапред ще излиза наяве какво се е случило, само че кардинално този драматичен случай, би трябвало да се гледа и в подтекста на това, което се слуваше през тази година. Още при започване на лятото се виждаше, че има доста нападателно държание от каналджиите, които участваха при транспорта и превеждането на мигранти. Самите служители на реда разясниха този проблем, в медиите се появиха такива тежки произшествия. 2015 година такова нещо нямаше “, добави Безлов.

Другото нещо, което прави усещане на всички, е огромният брой непознати жители, които вземат участие в транспорта на мигрантите, добави Безлов. " Какви са аргументите – още са много противоречиви интерпретациите. Едно от обяснението е, че част от непознатите мрежи работят в България, а също и организацията става през обществените мрежи. И това дава опция за влизане на непознати жители с всички последствия за това “.

" Единият от проблемите е, че няма средства за поддръжката на системата. Другият проблем е, че някои от компаниите, които поддържат системата не са възобновили договорите, респективно нови не са открити. т.е. тази най-важна част от системата за защита на процедура е спряла да работи още преди година-година и половина. Това, в случай че е предпочитано, би трябвало да се пусне и да се направи бързо “, добави специалистът

Когато беше огромната вълна 2015-2016, бяха основани профилирани структури за следствие в ГДБОП, в Национална полиция, които се занимаваха с каналджийската мрежа, изясни Безлов. " След това във времето, когато потокът спадна, функционалността на тези структури беше понижена. Но през 2020-2021 година беше нужно със усилване на мигрантския напън, тези структури трябваше да се възстановят като състав и запаси. Едва лятото стартира да се прави нещо, само че там е една от грешките - закъсняване във времето “.

Според Тихомир Безлов би трябвало да се търси по-тясно съдействие с " Фронтекс “. " Нужно е да се изиска и в допълнение финансиране. Модерната вътрешна сигурност изисква огромни вложения в техники и технологии “.

" Част от политическата игра сега е тази – да се желаят оставки, само че не мисля че ще се промени обстановката със промяна на министъра, добави Безлов. " Надявам се да има отмъщение освен за това закононарушение, а за цялата каналджийска активност, тъй като доста малко са присъдите, ефикасните присъди. “

Много от мигрантите, които остават в България, стартират да се занимават с трафик на хора, в умозаключение сподели Безлов. " Нужно е изпитание от страна на страната и в тази посока “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР