Водният живот от кораловите рифове до рибите в източното крайбрежие

...
Водният живот от кораловите рифове до рибите в източното крайбрежие
Коментари Харесай

Морският живот в Тайланд страда, заради повишаващи се температури в морето

Водният живот от кораловите рифове до рибите в източното крайбрежие на Персийския залив на Тайланд страда, защото температурите на морската повърхнина доближиха рекордни стойности този месец на фона на районна гореща вълна, тревожейки учени и локални общности, оповестява.

Някога живите и цветни корали, на към пет метра (16 фута) под водата, са побелели във феномен, прочут като избелване на коралите, знак, че здравето им се е влошило заради по-високите температури на водата, споделят учените.

Температурите на морската повърхнина в източния Тайландски залив доближиха 32,73°C (90,91°F) по-рано този месец, до момента в който подводните показания са малко по-топли, като гмуркащите компютри демонстрират към 33°C, демонстрират данните.

„ Не можах да намеря нито един здрав корал “, сподели морският биолог Лалита Путчим от Департамента за морски и крайбрежни запаси (DMCR), откакто приключи гмуркане в брега на Персийския залив.

Архипелагът Трат е дом на над 66 острова с над 28,4 квадратни километра (2841 хектара) коралов риф, където Лалита откри, че до 30% от живота на коралите се избелва и 5% към този момент са умрели.

„ Ако температурата на водата не се охлади, повече корали ще умрат ”, сподели Лалита.

Повишаващите се температури оказват въздействие и върху други морски жители и поминъка на локалните риболовци.

През последните години ежедневният му улов на морски блага понижава. Преди той успяваше да изкарва до 10 000 бата ($275) дневно, само че в този момент от време на време се връща с празни ръце.

Кораловите рифове са по едно и също време хранителен запас и местообитание за морския живот, както и естествени бариери, предотвратяващи бреговата ерозия, споделят учените.

Ако избелването докара до понижаване на морския живот, риболовците ще би трябвало да харчат повече, с цел да получат улова си, което може да докара до повишение на продажните цени, сподели Саравут Сиривонг, декан на факултета по морски технологии в университета Бурафа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР