Китайският президент е заявил това на среща с Урсула фон

...
Китайският президент е заявил това на среща с Урсула фон
Коментари Харесай

Файненшъл Таймс: САЩ искат да предизвикат Китай да нападне Тайван, смята Си Цзинпин

Китайският президент е декларирал това на среща с Урсула фон дер Лайен
Китайският президент Си Цзинпин е споделил на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Вашингтон се пробва да подтикне Пекин да нападне Тайван, написа " Файненшъл Таймс ", цитирайки свои източници.

Китайският водач е предал предизвестието и на вътрешни чиновници в личната си страна, споделя един от източниците.

Си също по този начин е отправил предизвестието на среща с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен през април 2023 година, настояват източниците пред изданието. Той е декларирал, че Съединени американски щати се пробват да подмамят Китай да нахлуе в Тайван, само че че няма да се заловен на въдицата. Друг източник споделя, че е отправил сходни предизвестия към свои чиновници.

Коментарите дават визия за мисленето на Си във връзка с Тайван - най-наболелият въпрос в връзките сред Съединени американски щати и Китай, написа " Файненшъл Таймс ".

Няколко китайски учени и пенсионирани военни настояват, че Вашингтон се пробва да предизвика Пекин, като дава оръжия на Тайван и прокарва други ограничения, с цел да подмами Китай към военна борба.

В изявление пред Азиатското общество през януари Цуй Тянкай, някогашен дипломат на Китай във Вашингтон, съобщи, че Китай " няма да падне в клопката, който някой може да ни приготви ", като направи скрита отпратка към Съединени американски щати.

Забележката на Си към фон дер Лайен е първият прочут случай, в който той прави това изказване пред задграничен водач. Си също по този начин е декларирал, че спор със Съединени американски щати би унищожил доста от достиженията на Китай и би подкопал задачата му да реализира " велико подмладяване " до 2049 година

" Ако Си в действителност има вяра, че Съединени американски щати интензивно се стремят към спор с Китай поради Тайван, тогава опасенията, че Си е основал информативен вакуум или по различен метод получава неприятен съвет от подчинените си, са обезпокоително правилни ", споделя Джуд Бланшет, специалист по Китай в мозъчния концерн CSIS.

Разкритието идва в миг, когато напрежението в Тайванския пролив е високо. Китай отговори на встъпването в служба на Уилям Лай като нов президент на Тайван през май с огромни военни учения към острова. Пекин дефинира Лай като " рисков сепаратист ".

Вашингтон е длъжен да оказва помощ на Тайван според Закона за връзките с Тайван. Но администрацията на Байдън от дълго време акцентира, че не поддържа тайванската самостоятелност и се опълчва на едностранните промени на статуквото.

През последните години набъбнаха опасенията на Китай по отношение на желанията на Съединени американски щати, както и опасенията на Съединени американски щати по отношение на китайската военна интензивност към Тайван.

Един китайски академик съобщи, че Вашингтон " интензивно предизвиква силите за самостоятелност в Тайван " и Съединени американски щати знаят, че в случай че те преминат алената линия, обявявайки самостоятелност на Тайпе, Китай ще бъде заставен да предприеме военни дейности.

Бланшет съобщи, че едно от вероятните пояснения за коментара на Си е, че някои подчинени се пробват да го отклонят от по-агресивна политика. " Каквото и да е обяснението за мненията на Си, ясно е, че средата за взимане на решения - и информацията, която се подава към нея - се изкривява или от доближените на Си, или от личното му автократично държание ", сподели той.

Експертът по Китай от German Marshall Fund Бони Глейзър споделя, че коментарът може да е част от опита на Китай да отдръпне Европа от Съединени американски щати по тайванския въпрос, само че е допустимо и Си да му е повярвал.

Китайското посолство във Вашингтон не разяснява изявлението на Си, само че съобщи, че Съединени американски щати продават оръжия на Тайван и поддържат " сепаратистките сили за самостоятелност ".

Говорител на Фон дер Лайен съобщи, че тя не разкрива детайлности за частни срещи. Белият дом също не разяснява, написа " Файненшъл Таймс ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР