Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и

...
Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и
Коментари Харесай

Премиерът: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Бъдещето на нуклеарната сила зависи от нашата споделена отговорност и увереност. Не би трябвало да разрешаваме нуклеарните технологии да се употребяват за изнудване и експанзия. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да защитим нуклеарната сигурност и сигурност на Украйна, Европа и света. Този апел насочи министър-председателят Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се организира в Бюргенщок, Швейцария, оповестиха от Правителствената осведомителна работа. Главчев направи изявление в границите на тематичната сесия „ Осигуряване на нуклеарна сигурност и сигурност в Украйна ".

Министър-председателят Главчев съобщи поддръжката на България по отношение на задачите за нуклеарна сигурност, заложени във „ Формулата за мир " на украинския президент Володимир Зеленски и приветства извънредно скъпите старания, които поставя МААЕ. Премиерът уточни, че обстановката в Украйна във връзка с нуклеарната сигурност и сигурност е сериозна и отговорността за това е напълно на Русия. " Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия към този момент повече от две години, е в центъра на нашите паники, защото седемте незаменими стълба на МААЕ за нуклеарна сигурност и сигурност и петте правилото за нейната отбрана са нарушени ", уточни Главчев.

По думите му превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е нищо повече от демонстрация на груба безнаказаност. Българският министър-председател означи, че с дейностите си Русия освен излага на риск международната общественост, само че и съществено подкопава доверието в бъдещото развиване на нуклеарната енергетика. Не можем да приемем нито едно от двете, безапелационен е Главчев.

Премиерът приветства основните цели за обезпечаване на съгласуваност на интернационалните старания, обрисувани в дискусионния документ. Непосредствените цели са - незабавно евакуиране на целия неоторизиран личен състав от Запорожката АЕЦ, безграничен достъп до инсталациите на способените представители на МААЕ и Украйна, възобновяване на задоволителен брой специалисти със съответния опит в централата, защото сега този брой е три пъти по-малък от естественото. Българският министър-председател открои също специфичната роля в това отношение на страните, които сега създават или преглеждат опциите за развиване на лични нуклеарни стратегии с поддръжката на съветската „ Росатом ". „ Призоваваме ги да употребяват своите лостове за въздействие, с цел да се подсигурява спазването на откритите интернационалните стандарти за нуклеарна сигурност и сигурност, което в последна сметка е в полза на всички ", съобщи министър председателят.

В рамките на изявлението си министър-председателят Димитър Главчев подчертава и върху постигнатия от България значителен прогрес в диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво посредством елиминиране на зависимостта от досегашния единствен съветски снабдител и развиване на перспективно съдействие със международни водачи в бранша като „ Уестингхаус " и „ Фраматом ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР