ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Путин лъже за руските атаки в Украйна. Проверка на фактите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Владимир Путин лъже за офанзивите на съветските бойци в Украйна. Там към този момент бяха убити хиляди цивилни украинци, само че Русия продължава да твърди, че не атакува цивилна инфраструктура. Дъждовни води направи инспекция на обстоятелствата.

Ракета се врязва в търговски център в Кременчук: хора умират, други са ранени, постройката е разрушена. Хиляди украинци са починали в съветската нападателна война. Всеки ден се появяват нови и нови изображения на разрушенията и страданията на хората в Украйна. Въпреки всичко това управляващите в Русия, отпред с Владимир Путин, не престават да настояват - " Руската войска не нападна цивилни цели ". Но публицисти, неправителствени организации, както и политически организации настояват противоположното.

Доказателства за съответни офанзиви по цивилни цели

4731 са жертвите и 5900 са ранените от цивилното население в Украйна, излиза наяве от данни на (в интервала от 24 февруари до 27 юни 2022). Международният проверяващ екип от публицисти Bellingcat документира съветските набези по цивилни цели в детайлна карта. На нея обаче не е маркирано коя страна във войната е виновна за нападението.

Но има и съответни случаи, в които организации и публицисти дават доказателства, че Русия е виновна за някои офанзиви против гражданска инфраструктура. Ето шест образеца:

Нападение над търговски център в Кременчук, 27 юни

Руска ракета удари търговски център, в който се намираха над 1000 души. 11 починаха, а повече от 50 бяха ранени. Това оповестяват украински източници. Руското външно министерство удостоверява нападението, само че твърди, че съветските военни са атакували " хангар, цялостен с оръжия, доставени от Съединени американски щати и Европа ". Въпросните боеприпаси провокирали пожара в комерсиалния център, настояват от Москва. Доказателства за това изказване не са показани.

Във видеоклип, оповестен от украинския президент Володимир Зеленски, се вижда ясно, че ракета удря непосредствено комерсиалния център и пожарът не е тръгнал от прилежаща постройка, в която се съхраняват оръжия, както настояват съветските управляващи. От английското разузнаване считат, че е допустимо съветската ракета несъзнателно да е блъснала комерсиалния център, целейки се в друга постройка наоколо.

Нападение над ЖП гара в Краматорск, 8 април

В утринните часове на 8 април ЖП гарата в град Краматорск попада под ракетен обстрел, до момента в който там се намират към 4000 души, твърди кметът на града. Журналисти от " Washington Post " оповестяват за минимум 20 починали, измежду които и деца. Губернаторът на района Павло Кириленко твърди, че жертвите са минимум 50.

Пред гарата е открита ракета " Точка-У ". Русия отхвърля да употребява такива ракети, само че следствие на Bellingcat демонстрира, че това не е правилно. " Амнести интернешънъл " също удостоверява, че този тип ракети са употребявани от съветската войска в Украйна. Британското разузнаване позволява, че е допустимо ракетата да е била неопределено ориентирана и задачата да не е била гарата.

Зверствата в Буча от края на март/началото на април

В началото на април фотосите на стотици тела на убити цивилни, разпръснати по улиците на украинския град Буча, обиколиха света. Властите в Киев настояват, че те са били убити от съветски бойци, които в някои случаи са издевателствали над жертвите.

Разследване на американския " New York Times " сподели сателитни фотоси на телата, които са били по улица " Яблунска " в Буча още на 19 март. Някой тела са били там даже още на 11 март. Това опровергава съветските изказвания, че телата са се появили чак откакто те са се изтеглили от града.

Германският " Spiegel " също разгласява следствие, което потвърждава, че точно съветски военни са направили убийствата в Буча. То цитира информации на немските разследващи служби, които са прихванали диалози сред хипотетичните причинители на закононарушенията в украинския град. В тях съветските бойци разясняват по радиостанциите си убийствата на цивилни в Буча. Дойче Веле направи инспекция на обстоятелствата.

А кметът на града Анатолий Федорук разяснява пред Дъждовни води, че към 90% от убитите цивилни имат огнестрелни рани. В същото време Русия продължава да отхвърля да носи отговорност за зверствата в Буча.

Нападение над театъра в Мариупол, 16 март

Театърът в Мариупол беше погубен от минимум една бомба. Според следствие на АП жертвите на офанзивата са към 600. В отчет на " Амнести интернешънъл " са маркирани по-малко жертви, само че нападението е несъмнено като " съветско военно закононарушение ".

Стотици цивилни се укриваха в театъра в града, където се водеха непрестанни сражения. От двете страни на театъра беше изписано с забележими от небето букви " Деца ". Комисия от специалисти на Организацията за сигурност и съдействие в Европа оповестява, че е доста евентуално бомбардировката да е била дело на съветските въоръжени сили. Твърдението на Москва, че за нападението виновност носи украинският батальон " Азов " не е подкрепено от никакви доказателства.

Нападение над родилната клиника в Мариупол, 9 март

В началото на март редица медии оповестиха за съветска бомбардировка на родилна клиника в Мариупол. Пред БиБиСи кметът на града Сергей Орлов заяви, че минимум трима души са починали, в това число едно дете, а минимум 17 са ранени - главно бременни дами и лекари.

От Москва не просто отхвърлиха да са направили нападението, само че съветското посолство във Англия даже написа в Туитър, че болничното заведение към този момент не е функционирала, а там се укривали украински радикални и въоръжени сили. Междувременно тази обява в Туитър бе изтрита, само че с помощта на архивиран вид може да бъде забелязана. Тя не дава отговор на истината. От Организация на обединените нации предоставиха доказателства за бомбардировката на родилната клиника, за която удостоверяват, че е работела по време на нападението. Освен това публицисти от АП документираха евакуацията на ранени бременни дами и деца директно след удара по болничното заведение. Те получиха и премия от Дъждовни води.

Нападение с касетъчни бомби над детска градина в Ахтирка, 25 февруари

Само ден след началото на съветската инвазия в Украйна, детска градина в град Ахтирка е ударена от касетъчни бомби. Твърди се, че при нападението са починали трима души, в това число едно дете.

Анализ на обществени източници от Bellingcat по отношение на нападението стига до заключението, че по това време съветските войски са били в и към Ахтирка и е доста евентуално те да са основатели на нападението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР