ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

След победата на Радев: промяната в България трябва да се случи, извинения вече няма

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Румен Радев завоюва с лекост своя втори президентски мандат - въпреки че политикът, в който се трансформира за миналите пет години, получи доста по-малко гласове от генерала-пилот на изтребител през 2016 година. По предварителни данни президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова взема над 1.5 милиона гласа при рекордно ниска изборна интензивност, а на балотажа през 2016 за тях гласоподаваха 2 063 032.

Този път съперникът му на балотажа не беше част от партийната номенклатура като определената от ГЕРБ Цецка Цачева, а ерудиран академични учител. Той не шикалкавеше, когато призна провалянето след края на изборния ден. " Ние не се справихме и не можахме да убедим гласоподавателите ", сподели проф. Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет загуби с двойно по-нисък резултат, откакто даже ГЕРБ-СДС, подкрепили кандидатурата му, не задействаха партийните си изборни машини. Герджиков няма да продължава с политиката, връща се в университета, където ще довърши втория си мандат. А президентът Радев, който едвам преди година и половина стана лидер на митингите против модела на ГЕРБ и Бойко Борисов с лозунга " Мутри, вън! ", получи още 5 години на " Дондуков " 2 и късмет да потвърди, че ненапразно е бил изборът на демократичната общественост.

Ще се оправят ли в този момент с дълбоката страна?

Вече няма извинения смяната да не се случи, откакто има парламентарно болшинство и президентска поддръжка. Единодействието сред Румен Радев и обединението от " Продължаваме промяната " (ПП), " Демократична България " (ДБ), " ИТН " (ИТН) и Българска социалистическа партия значи справяне с дълбоката страна, корупцията, определяне на върховенството на правото - най-същественото, за което получиха доверието на гласоподавателите. Гласувалите и негласувалите чакат от тях да намерят ефикасни и бързи решения и на рецесиите с пандемията от COVID-19 и опазването на здравето, инфлацията и енергийните цени, които влекат нови беди. Трикратният министър председател Бойко Борисов надали ще се завърне на политическата сцена, само че залезът му не подсигурява автоматизирано ново качество на следборисовото ръководство.

Президентът към този момент разгласи, че ще внесе в 47-ото Народно заседание (НС) плана за промени в Конституцията, квалифициран преди повече от година от екипа му. По тематиките правосъдна промяна, надзор и нараснала отчетност на основния прокурор има известни съвпадения сред политическите сили в " обединението на смяната ". От осъществяването на тези задания зависи обещанието за " нулева корупция " в програмата на съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев, чийто старт в политиката даде точно президентът с избора им за служебни министри. Те направиха прорез на стабилността на Борисов и демонстрираха какво се крие " изпод " в страната. Наред е извънредно по-тежката задача - показаното да бъде отстранено. Амбициите им ще проличат по съдружното съглашение, което експертни групи от четирите политически сили ще разискват тази седмица. " България излиза от застоя и автокрацията, на пътя на свободата е ", съобщи през вчерашния ден Румен Радев в изказването след края на изборния ден, като не пожела да дава отговор на журналистически въпроси.

Предупреждения за " рискова централизация на власт "

Политолози предизвестиха за прекомерно огромната централизация на власт в ръцете на президента. " Победата на Радев е резултат от на цялата държавна машина в негова изгода. Искам да насочва предизвестие - отново в едни ръце се концентрира доста власт ", съобщи по Българска национална телевизия Огнян Минчев. Той който установи, че през днешния ден Борисов и ГЕРБ като цяло заплащат точно сметката за свръхконцентрацията на власт. Опасенията на Минчев са, че може да се наложи президентът и неговата администрация да запълват властовия вакуум при бъдещото съдружно ръководство. " Това, което ще последва, е нова концентрация във властта, с болшинство, което ще е пропрезидентско, с несъразмерно по Конституцията въздействие на президента върху законодателния развой. Да забележим дали тази концентрация няма да нанесе тежки вреди върху демокрацията ", разяснява и Антоний Гълъбов. Пред bTV пък политологът Слави Василев съобщи, че " болшинството жители желаят да извърнат страницата от интервала Борисов ", а президентът е потвърдил своята " действителна политическа тежест ".

" Масовият избор в Турция " не се състоя

А другояче резултатите от балотажа не потвърдиха подклажданите в последните дни прогнози за всеобщо гласоподаване в Турция в интерес на проф. Анастас Герджиков. Освен че изборната интензивност там се оказа съвсем четири пъти по-ниска от тази на 14 ноември, за Герджиков са пуснати не повече от 22 000 бюлетини, а за Румен Радев - към 1800. Така след исторически високите равнища на изборна интензивност в Турция на първия тур, седмица по-късно се стигна до исторически ниски равнища. Напливът от искащи да гласоподават на изборите 2 в 1 на 14 ноември в югоизточната съседка провокира дипломатическо напрежение сред София и Анкара. Заради мощната пропаганда в турски медии, вицепремиерът Бойко Рашков упрекна турските управляващи в интервенция в българските избори, Министерство на външните работи привика турския дипломат, а пред турското посолство жители се събраха на митинг. В деня на балотажа наблюдаващи се изсипаха в изборни секции в Турция, които този път ги посрещнаха тихи и безлюдни. Въпреки това група протестиращи блокираха през вчерашния ден автомагистрала " Марица " с плакати: " България избира президент, Турция - не! ". Не се сбъднаха и упованията за проведено и монолитно гласоподаване от гласоподавателите на Движение за права и свободи за противника на Румен Радев. По данни на " Алфа Рисърч ", от гласувалите на първи тур за водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който беше претендент за президент, на балотажа 72% са подкрепили Герджиков, 24% - Радев, а 4% са избрали опцията " не поддържам никого ". Но тези гласове нямат значителен принос за крайния резултат.

" Да извърши каквото е заречен "

Макар че близо 70% от българските жители избраха да не гласоподават, положителната вест е, че от ден на ден млади българи вземат участие на избори. На балотажа социолозите регистрираха друга от досегашните избори наклонност - изборната интензивност в София и огромните градове, където е по-активната и по-образована част на българското общество, (и с по-добро заплащане), е била над междинната. Останалите? Сигурно ги е било боязън от ковид, или им е все едно, тъй като може би съгласно тях " страната е скапана ", " всички са крадци ", " мафията и Русия ни държат ". В родното село на Румен Радев - Славяново, и в предизборния му щаб в София нощес се извиха буйни хора̀, а малките екрани излъчиха репортаж с майка му Станка, която споделя: " Да е жив и здрав и да извърши каквото е заречен! ". Над един милион българи имат вяра в това.

Автор: Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР