Светият синод на Българската православна църква избра Знеполския епископ Арсений

...
Светият синод на Българската православна църква избра Знеполския епископ Арсений
Коментари Харесай

Протести заради избора на Арсений за митрополит

Светият синод на Българската православна черква избра Знеполския свещеник Арсений за нов Сливенски митрополит под знака на митинги пред Синодалната палата и в Сливен.

Досегашният викарий на пловдивския епископ Николай, който персонално е подстригал за духовник Арсений, получи гласовете на 7 от духовниците. Това са Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

Кандидатурата на свещеник Герасим беше подкрепена от Врачанския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Варненския митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим и Видинския митрополит Даниил.
Пред постройката имаше митинги против Арсений. След избора се стигна и до физически конфликти, а благодарение на полицията той съумя да стигне до Светия синод.  Снимка: Българска телеграфна агенция
Снимка: Българска телеграфна агенция
Каноничният избор се състоя в синодалния параклис „ Свети цар Борис Михаил Покръстител “.

Докато траеше гласуването, двамата претенденти за поста Арсений и Герасим бяха в катедралата „ Свети Александър Невски “.

На излизане от храма, когато към този момент беше ясно, че Арсений е новият сливенски митрополит, протестиращи против избора му започнаха да го наскърбяват, наричайки го „ неподобаващ “ и „ мафия “. Стигна се и до физически конфликт с полицията, която охраняваше митрополитите.

Ето какво съобщи един от протестиращите – Георги Тодоров, богослов:

„ Тук сме, тъй като сме доста смутени от съслужението, което беше осъществено в Истанбул предходната неделя от трима български митрополити, отпред с пловдивския Николай. В църковен смисъл значи Българската черква да се откаже от своята автокефалия, в това число, несъмнено, и по избора на Сливенски митрополит, защото свещеник Арсений е изпаднал в друго тежко канонично нарушаване неотдавна в съслужение с отлъчен съветски духовник “.

Вече е в Синодалната палата новият сливенски митрополит Арсений изрази благодарност персонално към пловдивския митрополит Николай и сподели:

„ Аз с трепетно неспокойствие и смирено творение се отвръщам на божията свята воля, изявена посредством гласа на Светия синод на родната ни света черква. Аз покорявам своето персонално предпочитание, тъй като кой съм аз, та да можех попречи богу. Чувствам се слаб да извърша това велико служение, за което съм извикан, само че се уповавам на божията мощ, която се в отпадналост изцяло демонстрира “.

Арсений беше най-младият свещеник в българската православна черква – единствено на 37 години.

В Сливен водещият митинга против касирания избор и отпадането на свещеник Йеротей от кандидатската листа за митрополит отец Иван Янков през днешния ден отхвърли коментар.

Арсений ще бъде тържествено въведен в епархията на следващия ден.

Той ще бъде посрещнат на граничното със Старозагорска епархия село Злати челник, а по-късно посрещнат от общинските и държавни управляващи на централния площад „ Хаджи Димитър “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР