Това, което ядем и пием, оказва значително влияние върху здравето

...
Това, което ядем и пием, оказва значително влияние върху здравето
Коментари Харесай

Пиенето на кафе може да ни предпази от паркинсон

Това, което ядем и пием, оказва доста въздействие върху здравето ни, а ново изследване откри още една връзка сред пиенето на кафе и по-малката възможност от развиване на заболяването на Паркинсон, заяви Science alert.

Разглеждайки данни, събрани за 184 024 лица в продължение на приблизително 13 години, интернационалният екип от откриватели, който стои зад изследването, откри, че при консуматорите на кафе рискът от заболяване от паркинсон е по-малък от този при тези, които въобще не пият кафе.

При спомагателен разбор на извадка от стотици хора с паркинсон са измерени равнищата на главните метаболити на кофеина - параксантин и теофилин - в кръвта, като е открито, че те имат назад пропорционална връзка с риска от развиване на паркинсон.

" Това изследване показва противоположна съразмерност на потреблението на кофеиново кафе с риска от заболяването на Паркинсон в едно от най-големите продължителни изследвания в света с повече от 20 години следене ", показват откривателите в отчета си.

Това не е първото изследване, което открива връзка сред кафето и заболяването на Паркинсон, само че то отива по-далеч от предходни проучвания, защото преглежда биомаркерите за банкет на кофеин години преди диагностицирането на заболяването на Паркинсон.

Установено е, че вероятността за развиване на паркинсон е с 40 % по-малка при 25% от феновете на кафе спрямо тези, които въобще не пият кафе. При всички потребители на кафе в изследването измереното намаляване на риска варира сред почти 5% и 63% според от страната.

Въпреки че връзката се резервира и при отчитане на фактори като тютюнопушене и пиянство, тя към момента не е задоволителна, с цел да се потвърди директна причина и разследване. Въпреки това наподобява, че има нещо в кофеина и неговите съставки, което защищава мозъка на хората.

Въз основа на предходни проучвания се счита, че методът, по който кофеинът поддържа потока на допамин в мозъка, може да е повода за тези резултати. Паркинсонът в мозъка се характеризира с понижаване на допамина, което се дължи на загуба на нервни кафези в по този начин наречената субстанция нигра.

" Тези невропротективни резултати подхождат на нашите открития, които разкриха противоположна връзка сред кофеина, параксантина и теофилина и честотата на заболяването на Паркинсон ", написаха откривателите.

Като се има поради методът, по който кофеинът влияе върху нашите неврони, може би не е изненадващо, че наподобява има връзка с невродегенеративните болести. Тъй като обаче към момента не сме сигурни по какъв начин тъкмо стартира заболяването на Паркинсон в мозъка, е мъчно да бъдем сигурни.

Важната работа по определяне на това какво провокира паркинсон, какво може да повлияе на риска от заболяване и по какъв начин може да се спре заболяването, продължава. Само в Съединени американски щати близо един милион души живеят с това заболяване и страдат от задълбочаващи се проблеми с естественото придвижване, равновесието и сковаността на крайниците, също и трептене.

" Кафето е най-широко употребяваната психоактивна напитка в света ", означават откривателите.

Разкриването на биологичното деяние на кофеина върху заболяването на Паркинсон освен носи значими последствия за публичното здраве, само че също по този начин усъвършенства разбирането ни за етиологията на болестта и предизвиква евентуални тактики за предварителна защита. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР