ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ако целта на шпионите е да не бъдат залавяни, руските разузнавателни служби се справят много зле

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ако задачата на шпионите е да не бъдат залавяни, съветските разследващи служби се оправят доста зле. На всички към този момент е ясна поредицата от неуспехи на съветските разследващи служби в Европа. Във всяка специалност такова деяние би било недопустимо, а неналичието на професионализъм на съветската страна искрено буди смях.

България за следващ път стана цел на съветската зловредна активност и за благополучие българските служби я осуетиха, защитавайки ползите на страната ни. Русия не просто се пробва да открадне заслугите на страната ни за основаването на език и книжовност, само че и корумпира български жители, с цел да краде държавни секрети. Федерацията към момента преглежда България като сателитна страна и Троянски кон към останалата част на Европа. Това стана ясно на целия свят след арестите на шестима души в София през месец март, когато бе разкрита най-голямата съветска шпионска мрежа в страната ни от времето на Втората международна война. Още на идната седмица двама съветски дипломати бяха изгонени за шпионаж, оформящи крайното число от осем разкрити, и то единствено в България. Тези шпиони и предатели нямат място в съвременна България и българските служби за сигурност направиха огромна услуга на страната и Европа — те са същинските патриоти.

Руски шпионаж бе осуетен дни по-късно и в Италия. Италиански фрегатен капитан бе упрекнат, че е снимал секрети документи на НАТО и ги е продавал на заместник-военния аташе на съветското посолство. Руснакът и италианецът бяха задържани по време на акция на италианската полиция. През последните дни пък се изостри до алено напрежението сред Русия и Чехия, откакто Чехия упрекна Русия за взривяването на склад с муниции във Врбетице. Според чешките медии атентатът против склада е бил осъществен, с цел да се предотврати договорка, в която е взел участие българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, против който през 2015 година беше осъществен опит за ликвидиране. Появи се медийна информация, че Гебрев е считал да достави чешките муниции на Украйна.

Заради неприятелските дейности от Москва чешкото държавно управление разгласи, че няма да предложения съветската компания „ Росатом " да вземе присъединяване в правенето на оценки по сигурността преди плануван търг за построяването на нов реактор в атомната електроцентрала „ Дуковани ". Решението на процедура изключва Русия от търга за милиарди долари. Руският шпионаж с способи от времето на Студената война, както и опитите за ликвидиране на лица, неуместни за Кремъл, демонстрират отчаянието в Москва. Русия е изолирана, а анексирането на непознати територии и опитите за ликвидиране зад граница (като казусът „ Скрипал”) единствено я слагат в още по-голяма изолираност.

Кремъл не гледа на България като на другар, колкото и да се пробва да убеди българското население в противоположното. В България Москва цели да събира информация и да дестабилизира страната и НАТО, а корупцията е добър проводник на прокремълски ползи. Руският дипломат Елеонора Митрофанова съобщи, че „ непрекъснато размишляваме с кого е България - Европа, Съединени американски щати или Русия”. Митрофанова може да е проспала датата 2 април 2004 година, когато България се причисли към НАТО, и датата 1 януари 2007 година, когато се причисли в Европейски Съюз. България към този момент направи своя избор и Митрофанова може да се опита да размишлява над други въпроси, а не над този.

Въпреки мощните доказателства против шпионите, от съветското посолство в София отхвърлят обязаност с шпионската активност, в допълнение подкопавайки своя имидж. Зловредната шпионска клетка е оперирала от много време, само че е хваната със свален гард от проверяващите, които не оставиха никакво подозрение за тяхната виновност. От прокуратурата демонстрираха видеозаписи, на които се вижда по какъв начин водачът на шпионската мрежа дискутира интервенциите и заплащането със своите сътрудници. Има даже записи по какъв начин двама от шпионите фотографират класифицирани материали на своите компютри. По-късно резидента на шпионския пръстен изоставя своите „ приятели “ в обезверен опит да избяга в съветското посолство. Руското посолство обаче не се притича на помощ, запращайки своя сътрудник към кошчето и оставяйки го да лежи зад решетките. Разкритите кроежи на съветските служби и последвалите западни наказания ни дават съществено съображение да се съмняваме в триумфа на тези интервенции.

Русия от дълго време остана без другари. Опитите да си завоюва такива посредством мощ са несполучливи и единствено ще изолират повече режима на Владимир Путин.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР