Изкуственият интелект (AI) е технологията, която в момента получава най-голямо

...
Изкуственият интелект (AI) е технологията, която в момента получава най-голямо
Коментари Харесай

Наградиха студенти за AI проект, после ги отстраниха

Изкуственият разсъдък (AI) е технологията, която сега получава най-голямо внимание. Компании, учени, специалисти и студенти от целия свят работят по разнообразни AI планове, като има и голям брой състезания в тази сфера за измисляне и осъществяване на хрумвания.

Университетът " Емори " също е провел сходен конкурс за студенти, като е имал премия от 10 000 $ за да помогне на спечелилите да трансфорат концепцията си в работеща компания. И спечелилите са били двама студенти, които са създали AI инструмент, който да оказва помощ в ученето, оповестява Engadget.

Алгоритъмът е кръстен Eightball, като с изключение на премията, е " спечелил " на студентите и премахване от университета. Eightball разрешава на студентите да трансформират уроци, курсове и лекции в проби за образование или в къси карти с извади на най-важното. Свързан е и с платформата Canvas, която професорите в университета употребяват, с цел да споделят със студентите образователни материали.

Подобно на ChatGPT, Eightball може да проучва и обобщи текстовете. За разлика от бота на OpenAI, този на студентите е обучаван единствено с образователни материали, които се употребяват от студентите и са качени в Canvas. Самите студенти не могат да качват документи.

И до момента в който професорите в състезанието харесват концепцията и я награждават, членовете на " Съвета на достойнството " на университета не са на това мнение. Според тях Eightball е форма на плагиатство и оказва помощ на студентите да нарушават " Кодекса на достойнството " на университета. Съветът също по този начин твърди, че Eightball е обвързван с платформата без позволение.

Интересно е, че Съветът споделя, че инспекцията му е открила, че Eightball не е помагал на студенти да преписват или мамят по време на изпити. И удостоверява, че основателите му в никакъв случай не са лъгали за опциите на създаването си.





Въпреки това единият от създателите е отхвърлен от университета за една година. А неговият сътрудник Бенджамин Крейвър първо е бил предложен за изключване, само че по-късно е взето решение също да бъде отхвърлен за една година, да премине спомагателен учебен курс и да кандидатства за допускане назад до университета. Наказанието е по-строго, тъй като концепцията за Eightball е негова.

На 20 май т.г. Крейвър е завел дело против университета. В него споделя, че от самото начало преподавателите са били осведомени за концепцията, помагали са за реализирането ѝ и са я употребявали. Имало е и публикации за плана в университетския вестник и всичко постоянно е било изцяло транспарантно. Дори им е помогнато да се свържат с бизнесмени.

" Нищо по Eightball не е променено, само че възгледът на Емори фрапантно се промени. Емори признава, че няма доказателства, че Eightball е употребен за измами и до през днешния ден Емори популяризира Eightball като образец за студентска иновация и предприемачество ", споделя Крейвър в желае си. Университетът не е коментирал делото, само че казусът демонстрира разделянето на мненията към AI - всички са въодушевени от опциите на технологията, само че мнозина бързо трансформират мнението си, когато упованията станат действителност.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР