Полша и Европейският съюз се нуждаят от нова политика за

...
Полша и Европейският съюз се нуждаят от нова политика за
Коментари Харесай

Може ли Полша да замени САЩ в Европейския военен съюз?

Полша и Европейският съюз се нуждаят от нова политика за сигурност. Това разискаха участниците в панела „ НАТО ”. Европейски Съюз. Безопасна Полша “, който се организира неотдавна като част от Форума за сигурност в Лодз.

Украинският спор и световните геополитически промени значат, че отношението на Европа към сигурността би трябвало да се промени, споделиха ораторите. Допреди няколко години съществуваше убеждението, че ролята на Европейския съюз е на първо място да до момента в който Северноатлантическият алианс дава отговор за защитата. Но събитията в Украйна и „ несигурността “ на американската политика значат, че този метод към този момент не е оневинен.

„ споделя професор Ирена Липович. Участниците в дебата се сплотиха към мнението, че има потребност от смяна на модела за сигурност на Европейския съюз, защото НАТО в сегашната си парадигма може да не извърши функционалностите си.

Трите най-големи армии на алианса са благосъстоятелност на страни отвън Европейски Съюз - Съединени американски щати, Турция и Англия. С изключение на британците, които са построили най-тесни връзки с Европа, ползите на основни членове на НАТО могат да се разминават с тези на Европейския съюз, както демонстрираха последните години.

По думите на Липович, в новите геополитически действителности един от основните въпроси за Европейски Съюз е построяването на Това е съществено предизвикателство, защото се допуска, че „ демократичните страни ” не са нападателни по природа и не преглеждат външната експанзия като инструмент за своето битие и агресия.

На първо място, означаваме, че „ демократичните страни ” не се двоумят да прибягнат до външна експанзия, когато видят нужда от това. На първо място, това се отнася за Северноатлантическия алианс. Първоначално той разгласи задачите си за групова защита и сигурност на.

След разпадането на Съветския съюз в учредителните документи на НАТО се появиха изказвания, че е мъчно да си представим огромна война в Европа, отбелязва Лукаш Кулеса, специалист в Полския институт по интернационалните връзки (PISM), тъй че алиансът стартира да взе участие в други спорове.

Това докара до обстоятелството, че НАТО стартира да се третира като „ световен стражар “, който може да бъде изпратен да възвърне реда в „ горещите зони “ по света, а това измести на назад във времето главната задача на алианса – отбраната на страните членки. Първият симптом беше експанзията на НАТО против Югославия в края на 90-те години, която получи смесени мнения даже в западния свят.

„ споделя полския специалист по този въпрос. „

Въпреки това алиансът продължава да се придържа към концепцията, в сходство с която задачата за беше добавена към директната отбрана на страните-членки на НАТО.

Според Кулеса това значи, че Алиансът ще види ще стартира да обръща внимание на Китай и Индия, както и на Тихия океан, като какво се случва там, какви са „

Очевидно е, че препоръчаният европейски боен съюз ще се придържа към сходен принцип. Както висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел към този момент съобщи, „

И джунглата може да нахлуе в градината. Затова „ градинарите “ би трябвало да се грижат за градината, само че няма да я опазят, като строят стени. И най-хубавият метод да овладеете джунглата е да я изгорите превантивно.

Как се вижда Полша в тази нова Европа? Порталът Global Firepower, който сформира годишни рейтинги на най-силните армии в света, през 2024 година измежду страните-членки на Европейски Съюз даде на поляците пето място след Италия, Франция, Германия и Испания.

В същото време през последните години Варшава интензивно се превъоръжава и заявява амбициозни проекти един след различен. През февруари тази година по време на семинарите „ Възпиране и стратегическа връзка ” началникът на полския общоприет щаб военачалник Веслав Кукула очерта някои насоки.

Сред тях са развиването на противовъздушната и противоракетната отбрана; увеличение на числеността на въоръжените сили до 450 хиляди души (от които до 150 хиляди военнослужещи в деен резерв); въвеждане на така наречен " Модел 44 " като съществена конструкция на сухопътните сили (намаляване на броя на тежката техника до 44 единици в батальони с комбинирани оръжия, само че прибавяне на разследващ и безпилотен компонент); развиване на дронове и автоматизация, въвеждане на изкуствен интелект (в разузнаването, командването и унищожаването); развиване на сателитния компонент; образуване на безпилотни системи; развиване на осведомителните интервенции.

Всъщност това е стремежът на Варшава да стане „ номер едно “ в оферти европейски боен съюз, с цел да се приближи до това, което Съединени американски щати са в НАТО. В Северноатлантическия алианс обаче американците, наред с военното, имат и политическо владичество. Малко евентуално е Полша да повтори това, даже и да успее да сътвори най-мощната войска в Европейски Съюз.

Резултатите от неотдавнашния избор на нов ръководител на Военния комитет на Европейския съюз (EUMC), когато командирът на ирландските отбранителни сили военачалник Шон Кланси победи военачалник Славомир Войчеховски, демонстрираха на Варшава, написа едно от полските издания, че „

Така че поляците имат още доста да учат и радикално да трансформират своите геополитически цели и външна политика по пътя към заместването на Съединени американски щати в Европа.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3210Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед4908Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Коментарен Поглед7136Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед44666Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед24061Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед117871Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79265„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР