Продължаваме разговора с д-р Валерия Славова, която е пета в

...
Продължаваме разговора с д-р Валерия Славова, която е пета в
Коментари Харесай

Д-р Валерия Славова, ГЕРБ-СДС: Първите 3 неща, които не търпят отлагане

Продължаваме диалога с доктор Валерия Славова, която е пета в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив, за неотложните проблеми пред българското опазване на здравето.

Д-р Валерия Славова е експерт ревматолог в Пловдив с над 30 години опит. Извършва прегледи на пациенти с дегенеративни, възпалителни и систематични болести на съединителната тъкан, остеопороза, болести на гръбначния дирек и васкулити, ултразвукова диагностика на стави, премерване на костна компактност. Специално за Организация на пациентите с ревматологични болести в България, доктор Славова споделя опита си в работата с пациенти с пациенти с псориатичен артрит. След дипломирането си през 1990 година доктор Славова стартира работа в МБАЛ „ Св. Мина “ Пловдив. От 2007 година практикува в МБАЛ „ Пълмед “ Пловдив и МК „ Здраве “. От 2012 година е Управител на ДКЦ7 Пловдив.

Д-р Валерия Славова е на Пето място в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив, в случай че желаете да я подкрепите – бюлетина #22, преференция 105.

 

Д-р Славова, кои са главните проблеми в профилираната доболнична помощ, съгласно Вас? Как би могла да се усъвършенства сегашната обстановка на здравната пътека – джипи-специалист-болница, и належащо ли е?

Достъпът на пациентите за болнично лекуване е относително елементарен и съществува колаборация сред общопрактикуващи лекари (ОПЛ), експерти и болнични звена, само че това е годно за огромните градове и е затруднено в райони, в които липсват  задоволително разкрити стационари. Съществува свръхконцентация  на експерти в столицата и 2-3  та огромни градове и дефицит на такива в цели области.

Относно рецептите – на хартия и по електронен път, кой е пътят, съгласно Вас?

Използването на хартиени и електронни предписания има своите преимущества и дефекти.

Например – хартиената рецепта е универсална, употребява се във всички аптеки, без значение от съществуване на електронна система, не изисква специфични механически умения, работи даже при липса на интернет. Разбира се, че има дефекти като този да са написани нечетливо, което води до риск от неточности при осъществяване, риск от загуба, повреди, мъчно следене на предписанията.

Предимствата на електронната рецепта са: четливост и акуратност, проследимост, сигурност от злоупотреби, досегаемост, консолидиране с другите електронни системи.

Недостатъците са нужда от интернет връзка, подобаващ програмен продукт, който да е задоволително благонадежден във връзка с отбрана на персонални данни.

В идеалния случай композиция сред двата метода може да предложи най-хубаво обслужване и улеснение.

Достатъчно финансирана ли е българската здравна система все още и, несъмнено, на база бюджетна рамка?

Здравната система в България е незадоволително финансирана, защото се отделя релативно по-малък % от Брутният вътрешен продукт за опазване на здравето спрямо други европейски страни. Това лимитира опциите за вложения в нова инфраструктура, технологии и възстановяване на изискванията в здравните заведения. Въпреки че опазване на здравето в България е обществено финансирано, доста от пациентите доплащат за разнообразни медицински услуги, медикаменти, което основава финансови бариери за достъп до качествено опазване на здравето. За да се усъвършенства положението на здравната система в България, е належащо увеличение на финансирането, по–ефективно систематизиране на ресурсите, промени, ориентирани към възстановяване изискванията на труд за медицинските експерти и достъпа до качествени здравни услуги за всички жители.

 

Ако станете народен представител и сте в Комисията по опазване на здравето, кои биха били първите три неща, които, съгласно Вас, не търпят отсрочване?

Първите три неща, които, съгласно мен, не търпят отсрочване, са:
Проблемът обвързван с дефицит на лечебни заведения в 1/3 от територията на България по данни на БЛС,недостиг на ОПЛ, педиатри, на медицински сестри, самодейна локална власт, която да предложи по-добри условия на експерти, които желае да задържи.Проблемът с продължаващото образование на лекарите и медицински сестри. Близо 40% от лекарите не са взели участие във форма на продължаващо образование, по данни на БЛС.Надграждане и подсилване на електронното опазване на здравето.

Благодаря ви за този диалог! 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР