Европейският съюз е разделен на “две скорости, ако се съди

...
Европейският съюз е разделен на “две скорости, ако се съди
Коментари Харесай

ЕС на “две скорости” в раждаемостта, мигрантите вече променят демографското положение на Стария континент


Европейският съюз е разграничен на “две скорости ”, в случай че се съди раждаемостта в държавите-членки. През предходната година в Европейски Съюз са родени 5,1 милиона бебета, 11 000 повече от 2015 година. В държавите-членки най-високите равнища на раждаемост през 2016 година са регистрирани в Ирландия (13,5 на 1 000 жители), Швеция и Обединеното кралство (и двете 11,8%) и Франция (11,7 ‰), до момента в който най-ниските са регистрирани в южните държави-членки: Италия (7.8 ‰), Португалия (8.4 ‰), Гърция (8.6 ‰), Испания (8.7 ‰), Хърватия (9.0 ‰) и България (9.1 ‰). На ниво Европейски Съюз коефициентът на раждаемост е бил 10,0 на 1 000 поданици, което слага страната ни съвсем в “златната среда ”. Това се схваща от доклад на осъществяването на Актуализираната Национална тактика за демографско развиване на популацията, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Миграционният напън е почнал да оказва въздействие върху демографското състояние на Европейски Съюз, излиза наяве още от подробния отчет. През 2016 година популацията се е нараснало в осемнадесет държави-членки на Европейски Съюз и е намаляло в 10. Най-голямо релативно нарастване се следи в Люксембург (+19,8 на 1 000 жители), пред Швеция (+ 14,5 ‰), Малта (+ 13,8 ‰), Ирландия (+ 10,6 ‰), Австрия (+ 9.5 ‰) (+ 7.6 ‰), Дания (+ 7.2 ‰), Англия (+ 6.5 ‰) и Нидерландия (+ 6.0 ‰). За разлика от тях, най-голямо понижение има в Литва (-14,2 ‰), следвана от Латвия (-9,6 ‰), Хърватия (-8,7 ‰), България (-7,3 ‰) и Румъния (-6,2 ‰). Като цяло, през 2016 година популацията на Европейски Съюз се е нараснало с 1,5 милиона души (+ 3,0 ‰). Увеличението на броя на популацията, обаче, се дължи на чистата миграция, тъй като записаните раждания и умирания е идентичен, т.е. естественият приръст на популацията на Стария континент е нулев.

Текущата демографска обстановка в България се характеризира с продължаващо понижаване и застаряване на популацията, ниски равнища на раждаемост и високи равнища на обща смъртност. Задълбочава се несъответствието в териториалното систематизиране на популацията. През 2016 година в страната са регистрирани 64 984 живородени деца, което е по-малко с 1,5% от миналата година. Оказва се, че 2016 година е една от годините с най-ниска раждаемост. Броят на умрелите през предходната година е 107 580 души, което е 15,1%. Нивото на общата смъртност у нас продължава да е прекомерно високо. Общо за Европейски Съюз коефициентът на смъртност през 2015 година е 10.2%, като смъртността в България е най-висока измежду европейските страни.

Намалението на популацията в страната вследствие на негативния натурален приръст (задържане или повишаване на негативния натурален прираст) се дължи основно на високите равнища на общата смъртност и на продължителния акумулиращ резултат на ниската раждаемост. Ниската раждаемост не може да компенсира доста по-високите равнища на смъртност.

Във всички области в страната имат негативен натурален приръст. С най-малки по стойности коефициенти на негативен натурален приръст са областите София-град (-1.5‰) и Сливен (-2.4‰). С най-голямо понижение на популацията в резултат на високия негативен натурален приръст е област Видин - минус 16.9‰, следвана от областите Монтана (-13.2‰) и Кюстендил (-13.0‰). В седем области популацията понижава с над 10 на 1 000 души през 2016 година.

На фона на отрицателната демографска статистика, става известно, че след 2001 година няма достоверна информация за динамичността на общата заболеваемост на популацията, за нейната конструкция и за интензитета й по възрастови групи, заради неналичието на съответна система за надзор на здравната информация след настъпилите през интервала промени в структурата и организацията на системата на опазване на здравето. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР