Европейските парламентаристи изразяват загриженост относно еврофондовете в България, се казва

...
Европейските парламентаристи изразяват загриженост относно еврофондовете в България, се казва
Коментари Харесай

„Политико“: Евродепутатите предприемат натиск върху България

Европейските парламентаристи показват угриженост по отношение на еврофондовете в България, се споделя в коментар на „ Политико “ във връзка утвърдената от Екологичен потенциал резолюция за върховенството на закона в страната.

Евродепутатите одобриха сериозна резолюция по отношение на неуспехите на върховенството на закона в България, която е ориентирана към Бойко Борисов, министър-председател на страната, и поражда угриженост по отношение на еврофондовете, подхранващи корупцията на високо равнище в балканската страна, написа медията, представена от организация БГНЕС.

Според нея текстът осъжда “значителното влошаване” на “върховенството на закона, демокрацията и главните права” в България и подчертава върху партията на Борисов ГЕРБ поради “опасенията, че се употребяват парите на данъкоплатците за облагодетелстване на кръгове, свързани с ръководещата партия.”

Гласуването има за цел да окаже напън върху българското държавно управление след месеци на антиправителствени митинги, тъкмо когато институциите на Европейски Съюз преразглеждат механизма за свързване на изплащането на средства от Европейски Съюз с критериите за господство на закона. Опозиционните политици и протестиращи упрекват Борисов, че разрешава на олигархична мафия да упражнява въздействие посредством основни институции като правосъдната власт, медиите и службите за сигурност. Борисов е от дясноцентристката група на Европейската национална партия, която гласоподава срещу текста, прецизира „ Политико “.

Според публикацията ЕНП не е съумяла да внесе промени, които биха помогнали на премиера и неговата партия. На европейската сцена Борисов се преглежда като основен съдружник на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и немския канцлер Ангела Меркел от ЕНП, подчертва текстът. “Парламентът изпраща мощен сигнал, че не можем да си затваряме очите за страни от Европейски Съюз, които имат проблем с върховенството на закона и главните права”, представена е евродепутатката Ска Келер. “Хората в България заслужават да живеят в европейска страна, свободна от корупция. Държава, в която правата им са обезпечени от върховенството на закона.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР