Европейската икономика навлезе в техническа рецесия, след като еврозоната отбеляза

...
Европейската икономика навлезе в техническа рецесия, след като еврозоната отбеляза
Коментари Харесай

Европейската икономика е в техническа рецесия

Европейската стопанска система навлезе в техническа криза, откакто еврозоната означи спад през две поредни тримесечия, заяви Euronews.

Икономиката в Общността се свива леко в края на предходната година и началото на 2023 година, демонстрират ревизираните данни, наблягайки въздействието на прекъсването на съветския природен газ и високата инфлация върху потребителските разноски.

Икономическото произвеждане в 20-те страни в еврозоната понижава с 0,1% както през последните три месеца на 2022 година, по този начин и през първите три месеца на тази година по отношение на предходното тримесечие, съгласно Евростат.

Това значи, че еврозоната е претърпяла две поредни тримесечия на спад и би може се каже, че навлиза в " техническа " криза – определение, постоянно употребявано в политическите и икономическите полемики.

Криза с разноските за живот

Междувременно, безработицата в еврозоната е на най-ниското си равнище отпреди основаването на еврото през 1999 година, като през април доближава 6,5%.

Всички семейства обаче не престават да са в рецесия с разноските за живот, като ежедневно се борят с възходящите цени в супермаркетите, увеличените лихви по ипотечните заеми и стагнацията на заплатите, добавя Euronews.

Тъй като инфлацията и високите лихвени проценти нанасят тежък удар върху семействата и ги принуждават да понижат разноските си, някои анализатори настояват, че чакат стопанската система да се свие още повече през 2023 година

Инфлацията към момента буди безпокойствие

Очаква се на съвещанието си на 15 юни ЕЦБ да продължи серията си от нараствания на лихвените проценти и да остави отворена опцията за по-нататъшни покачвания.

Тази седмица президентът на банката Кристин Лагард акцентира нуждата от намаление на инфлацията, която през май се намали до 6,1%, само че към момента е над задачата на ЕЦБ от 2%, защото тя натоварва елементарните хора.

Коментарите ѝ пристигнаха след последните данни от Германия, съгласно които най-голямата европейска стопанска система ненадейно се е свила през първите три месеца на тази година, отбелязвайки второто си тримесечие на стесняване.

Брутният вътрешен артикул е понижен с 0,3%. Това се случва след спад от 0,5% през четвъртото тримесечие на 2022 година

Потреблението на семействата се е намалило с 1,2% на тримесечна база след ценови, сезонни и календарни корекции. Правителствените разноски също са намалели доста - с 4,9% на тримесечна база.

Брутният вътрешен артикул на Ирландия - общата продукция на артикули и услуги, е намалял най-вече в еврозоната при започване на годината, като спада с 4,6%, следван от Литва, която спадна с 2,1%, и Нидерландия, която спадна с 0,7%, добавя Euronews.

На този декор, Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) съобщи, че чака напредък от 0,9% в еврозоната през тази година.

" Това планувано възобновяване, въпреки и съвсем непроменено спрямо нашите междинни прогнози от март, резервира малко по-оптимистичните вероятности, които бяха планувани и които в този момент виждаме да се осъществят ", съобщи генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман.

" Политиците би трябвало трайно да намалят инфлацията до целевата стойност и да понижат необятната фискална поддръжка посредством по-добре ориентирани фискални ограничения.

Докато продължаваме да реагираме на непосредствените стопански провокации, продължава да е значимо да дадем приоритет на структурните промени за повишение на продуктивността, в това число посредством поощряване на конкуренцията, възкръсване на вложенията, увеличение на присъединяване на дамите в работната мощ и облекчение на рестриктивните мерки в предлагането, като в същото време осигурим екологичната и цифровата промяна на нашите стопански системи. ", добави той.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР