Европа изглежда неподготвена за момента, в който множество терористи ще

...
Европа изглежда неподготвена за момента, в който множество терористи ще
Коментари Харесай

Европа изглежда неподготвена за множеството терористи, които предстои да излязат от затворите

Европа наподобява неподготвена за момента, в който голям брой терористи ще се разхождат свободно по улиците на градовете ѝ. През идващите две години освободени от европейските затвори ще бъдат повече от 200 наказани за тероризъм – единствено дребна част от тези, които значително образуваха първата вълна от екстремисти, бленуващи за основаването на ислямски халифат в Сирия и Ирак. Това написа турският вестник Daily Sabah, представен от организация " Фокус ".
Общо към 12 000 европейци се причислиха към редиците на „ Ислямска страна “ и „ Ал Кайда “ след 2011 г.; към една трета от тях към този момент са се завърнали назад по домовете си в страните от Стария континент и живеят свободно. Някои от тях са в очакване на правосъден развой, само че даже не са изправени пред съществени обвинявания заради липса на задоволително доказателства .
Колко огромна опасност съставляват тези приети екстремисти, живеещи в цяла Европа, и на какво са способни управляващите, с цел да се оправят с тях? В най-хубавият случай, тактиката им ще бъде спонтанна.
Предстоящото освобождение на „ екстремисти-ветерани “ може да се считат за „ четвърта вълна от върнати ", твърди Рик Колсает, академик в белгийския институт „ Егмонт ", създател на задълбочени изследвания за принуждение, подбудено от екстремизъм. „ Има редица персонални неудовлетворения и мотивации, които са тласнали децата в пътуването им към „ Ислямска страна “, които в този момент би трябвало да се обърнем. Ако не го обсъждаме в този момент, средата ще продължи да бъде удобна за този тип принуждение от джихади ".
Фарид Бениету, някогашен член на терористична формация, който в този момент обществено се е отказал от екстремизма, се притеснява, че Европа не е готова да се оправи с ордите на „ вярващите “, които се разхождат свободно . „ Тези момчета, които са наказани през днешния ден или които чакат правосъден развой, ще излязат един ден " на независимост, предизвестява Бениату, като в същото време обръща внимание: „ Въпросът, в действителност, е какъв тип подготовка ще има за освобождението им? "
Присъдите за тероризъм в Европа до неотдавна бяха с дълготрайност приблизително към шест години – доста по-малки, в сравнение с в Съединени американски щати, да вземем за пример, където нормално наказването е към 13 години отнемане от независимост, съгласно данни на Европол.
„ Опасността е рискът от рецидивизъм. Не би трябвало прекомерно преждевременно да имаме вяра на някои терористи, които споделят, че се разкайват ", съобщи в неотдавнашно изявление за вестник Le Monde Катрин Шамренау, общоприет прокурор от Париж.

Предстои Франция, която неведнъж бе обект на набези на „ Ислямска страна “, да освободи 57 пандизчии - към половината от настоящия брой наказани на тероризъм. Във Англия би трябвало да бъдат освободени 25 пандизчии, или три четвърти от общия брой наказани за тероризъм.
В Белгия 80 приети задгранични бойци към този момент са свободни и към тях скоро ще се причислят още 44 души. В Испания 21 от 34-те завръщащи се екстремисти са освободени в края на предходната година. И в Босна и Херцеговина, и в Косово всеки задграничен войник ще бъде освободен от пандиза.
Само в тези страни общият брой на „ някогашните джихадисти “ надвишава 200 души. Истинският им брой в Европа обаче безспорно е доста по-голям. Германия, в която също се завръщат голям брой екстремисти, към момента не е разгласила публична статистика за броя им.
За съпоставяне, до 2026 година в Съединени американски щати се възнамерява освобождението на едвам 50 „ вътрешни джихадисти “, отбелязва още турското издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР