Етикетите върху бурканчетата с пчелния мед вече задължително ще посочват

...
Етикетите върху бурканчетата с пчелния мед вече задължително ще посочват
Коментари Харесай

В етикетите на меда задължително ще се посочва страната на производство

Етикетите върху бурканчетата с пчелния мед към този момент наложително ще показват страната, където е придобит продуктът, с цел да няма илюзия за потребителите. Това написа в промените на наредбата за условията към пчелния мед, предопределен за консумация, оповестява БНР.
Целта на експлицитното условие да се показва страната на генезис е да се защитят здравето и правата на потребителите и да бъдат улеснени свободното придвижване на пчелния мед и достъпът до висококачествени артикули.
Според българските пчелари това е потребен ход. Те обаче считат, че би трябвало да се ускори ролята на контрола от страна на организацията по храните, защото има доста случаи, при които на ниска цена и фалшив мед се внася у нас от страни отвън Европейски Съюз, а тук се препакетира и се продава като български.
В наредбата се дефинират и условията към състава и характерностите на пчелния мед, като е наложително, когато той се пуска на пазара или се влага в артикули, предопределени за директна консумация, в него да не се прибавят никакви съставки и хранителни добавки.
Промените би трябвало да влязат в действие 14 дни след приемането им от Министерския съвет, с цел да може българските производители на пчелен мед да се приготвят за използването им.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР