Дойде прословутото председателството на Съвета на Европа (Председателството). И какво?

...
Дойде прословутото председателството на Съвета на Европа (Председателството). И какво?
Коментари Харесай

21 по-полезни идеи от прехласване по Председателството

Дойде прословутото председателството на Съвета на Европа (Председателството). И какво?

Това е естествена административна процедура. Всички страни, членове на Европейски Съюз, минават през нея. Колкото по-спокойно и обикновено я приемем, толкоз по-малко ще изглеждаме като туземци от изостанала страна. Или като поданици на Долно Нанагорнище, които в боязън си приготвят националните носии, тъй като ще идват големци от Софията. И се къпят за пръв път този век, че да не се изложат пред чужденците.

Да, ще дойдат повече хора от доста страни. Да, ще има доста събития. Да, има политически и стопански благоприятни условия. Да, ще бъдем повече във фокуса на европейските медии. И толкоз. Част от администрацията ни е готова и ще си свърши работата професионално. Струваше ми се, че има по-важни точки за слагане на масата от Западните Балкани, но очевидно политиците ни не мислят по този начин. Щом им е по-важно да се вършат на гео-стратези, техен избор.

Така че – умерено. Това не е някакво извън-галактическо събитие, а естествена административна процедура. А това, че някои политици се пробват да ни го показват като удивително достижение, е занимателно. Малко като селски кмет, който се фука, че влакът от столицата стопира на гарата в съответното обитаемо място. Той, влакът това, си стопира по този начин по разписание. Разписание, написано преди години и спазвано прецизно. И нямащо нищо общо с кмета...

За нас, като елементарни хора, Председателството единствено по себе си нищо няма да промени. Освен ремонта на няколко улици. И на НДК, несъмнено. Ще мине и ще замине.

Та, вместо да се прехласваме по Председателството, ето 21 оферти какво по-полезно да създадем, с цел да имаме по-добър живот:

1. Да бъдем по-толерантни едни към други.

2. Да се научим да живеем в новия свят на мегаполиси, където хората са начесто, а не през баирите.

3. Да си научим, знаем и отстояваме правата си на еврограждани.

4. Да се научим на обикновена вежливост, т.е. да компенсираме неналичието на първите седем или повече години.

5. Да спрем да гледаме на положителното образование като на „ фалш и двуличие “. Идеята, че е прелестно да си „ естествен тъпанар “, би трябвало да загине с реалити форматите.

6. Да се научим, че политиците са „ прислужници на хората “. А не безсмъртни владетели.

7. Да развием сензитивност към лъжите на тези „ прислужници на хората “. И да ги разобличаваме.

8. Да не гласуваме „ фенски “ за политици, които са ни излъгали.

9. Да се научим, че политиците не „ раздават “ техни пари. А средства, насъбрани от нашите налози. И да не им даваме да го вършат.

10. Да се научим, че политиците не „ дават работа “. А в случай че се пробват да го вършат, то има тежък проблем.

11. Да пожелаваме всички администрации да работят на равнището, на което би трябвало. И за което им плащаме заплатите. Включително полиция, прокуратура, депутати, министри, посланици и всички други.

12. Да си намерим по-добра работа, в случай че сегашната не ни удовлетворява. Няма кой да го направи вместо нас.

13. Да си развием бизнеса, в случай че не ни радва в какво положение е. Няма кой да го направи вместо нас.

14. Да четем повече книги. Няма кой да го направи вместо нас.

15. Да научим децата си да са съвременни европейци, които ценят образованието и възпитанието.

16. Да се научим, че за едно общество може да се съди по отношението към най-слабите – деца, заболели хора, остарели хора, бездомници, животни и всички други, които не могат сами да се защитят.

17. Да развием нетърпимост към насилието. Във всяка една форма. И с всяко едно опрощение.

18. Да изберем цивилизацията и културата пред балканското его на мачото.

19. Да приемем, че предишното е значимо ненапълно. Но доста по-важно е какво вършим в сегашното. Иначе ние ще се гордеем с носии, кремъклийки и татарски корени в планината Алтай. Докато европейската цивилизация търси метод да завладее космоса.

20. Да развием сензитивност към агитация, операции и подправени вести. Особено, когато идват от политиците ни.

21. Просто да бъдем по-добри. Няма кой да го направи вместо нас.

Да, Председателството нищо няма да ни донесе. Това не е султанат, че да пристигна Владетелят и да ни донесе пари. Трябва сами да поставим старания. Иначе няма да ги настигнем, европейците.

Весело Председателство! И от нас си зависи дали единствено ще гледаме и ще цъкаме с език, или просто ще осъществим някои от горните точки…

И ухилен ден, несъмнено!: )

Б. ред. - Любомир Аламанов е един от най-известните пиар експерти в България. Текстът му е от фейсбук профила му. Препечатваме го с разрешението на създателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР