Джейсън Кинг е главен изпълнителен директор на Yettel България с

...
Джейсън Кинг е главен изпълнителен директор на Yettel България с
Коментари Харесай

Клиентски ориентираният подход се трансформира в 360-градусово изживяване

Джейсън Кинг е основен изпълнителен шеф на " Yettel България " с над 20-годишен опит в региона на световните технологии, медиите и телекомуникациите, посредничеството при търговски покупко-продажби и построяването на тактики. През последните години сме очевидци на сериозна промяна в бранша на телекомуникациите. Как се трансформира ролята на операторите и какви очаквате да са главните провокации през 2024 година?
Свързаността се наложи като жизненоважен детайл във всички промишлености, трансформирайки телекомите в изключително значим участник в идната фаза на цифровата промяна. От обичайни снабдители на услуги те се утвърждават като интегрални участници в цифровата екосистема. Влизат в ролята на софтуерни иноватори и задават трендовете. Но наред с опциите за напредък, изменящата се среда изправя телекомуникационните компании и пред съществени провокации.

През 2024 година едно от тях ще бъде да отговорят на изменящото се потребителско държание и упованията за персонализирано, безупречно и интегрирано преживяване. Това постанова възприемането на нов метод при основаването на стойност за клиентите и непрекъснати нововъведения, основани на 5G решенията, за по-бърза и надеждна съгласуваност.

Киберсигурността също се трансформира в основна тематика - нашата роля като снабдители на телекомуникационни услуги е да пазиме както мрежите, по този начин и данните, които те придвижват.
Реклама
Битката с софтуерните компании за цифрово предимство е третото и може би най-решаващо предизвикателство. Дигиталната промяна е не просто опция, а императив за телекомите, с цел да останат конкурентоспособни в тази динамична конкуренция. Поставени под напън да монетизират вложенията си в 5G, телекомите би трябвало да приспособят тактиките си по отношение на софтуерния бранш, тъй че да запазят доверието на клиентите си при същото качество на предоставяните услуги.
Какво значи това на процедура за телеком бизнеса?
Компаниите освен би трябвало да премислят бизнес моделите си, само че и да трансформират метода, по който взаимодействат с клиентите си. Поглеждайки обратно към еволюцията на бизнес тактиките, виждаме по какъв начин последните години парадигмата се измества от продуктово насочен метод към потребителски насочени решения с фокус върху потребителите и прекарването. Днес това към този момент не е задоволително. Необходимо е възприемането на холистичен метод към живота на хората и външните фактори, които предопределят държанието им, а не едностранно от какво имат потребност като консуматори. Все повече се приказва за така наречен life-centric метод. Какво значи това - че бизнесът към този момент би трябвало да преглежда хората не като консуматори, а като обособени персони в техните разнообразни измерения на живота. Екосистемният метод тук е от значително значение. Той ще разреши на фирмите да интегрират решения от трети страни, с които да основат 360-градусово прекарване благодарение на последните технологии.
Как Yettel ще отговори на тези промени?
В Yettel преходът към 360-градусовия метод, обхващащ обособените аспекти на живота на потребителите, към този момент се случва. Разработвайки решения, които естествено се интегрират в цифровото всекидневие на хората, ние им разрешаваме оптимално да се възползват от преимуществата на технологиите. С разнообразието от услуги, които предлагаме, целим да отговорим на търсенето на всеобщия консуматор, без обаче да забравяме фокуса върху самостоятелния метод към всеки от тях.

Вярваме, че технологиите вършат живота по-добър. Това е и нашата задача като оператор - да бъдем пожеланият сътрудник на хората в днешния цифров свят. Като стартираме от главната ни задача - да свързваме хората посредством конкурентни условия за смарт устройства и най-хубавата мрежа в България, която за шести път бе отличена от umlaut, и стигнем до доста други добавени изгоди за тях - да се забавляват посредством цифровите ни стрийминг услуги или интерактивната ни безжична телевизия, да се усещат спокойни с услуги като онлайн застраховка при пътешестване или даже да опознават културно-историческото завещание на България с най-новото попълнение в нашето портфолио - дигитализацията на 100-те национални туристически обекта в мобилното ни приложение.
Реклама
Това са единствено няколко образеца по какъв начин с услугите, които предлагаме, се стараем да бъдем покрай хората в разнообразни аспекти от техния живот и да им оказваме помощ да откриват нови способи, по които технологиите могат да им служат и да вършат живота им по-лесен. Така на процедура ние виждаме така наречен life-centric метод, за който загатнах по-рано.
Каква е ролята на дигитализацията за телекомуникационната промишленост?
Дигитализацията не би трябвало да бъде непременно - тя би трябвало да бъде бизнес обоснована. Не е нужно да цифровизираме всеки развой. Важно е да го създадем при тези, които могат да допринесат за повече успеваемост и доходност и ще донесат повече изгоди за хората. Като образец тук мога да дам нашата еЅіgn cиcтeмa, с помощта на която всички наши бизнес клиенти могат дa пoдпиcвaт oт paзcтoяниe своите дoгoвopи. Тя е естествено продължение на въвeдeния пpeз 2022 година бeзxapтиeн пpoцec зa cĸлючвaнe нa дoгoвopи и пoдпиcвaнe нa дoĸyмeнти и зa нашите чacтни ĸлиeнти. И двете стъпки освен са образец за това по какъв начин дигитализацията може да подкрепи цялостното електронно ръководство на бизнеса и носи улеснения за хората, само че по едно и също време с това да способства и за устойчивото развиване. Защото тъкмо това изисква и новата действителност, в която живеем - дигитализацията да основава резистентност. Тук бих обърнал внимание на телекомуникационния бранш, който има нелеката задача по едно и също време с вложенията в нови технологии и инфраструктура да подхваща дълготрайни ограничения, които подкрепят устойчивото бъдеще. Цел, възприета и от нас в Yettel. Като първия оператор в България, чиято мрежа се зарежда от зелена сила, ние вършим огромна стратегическа стъпка към реализиране на резистентност за целия телеком бранш. Но и оттук насетне носим огромната отговорност да оправдаем упованията и да продължим да реализираме амбициозните си цели, заложени в нашата Стратегия за стабилно развиване 2028 година
5G към този момент проправи пътя за нови услуги. Колко надалеч сме от потреблението на цялостния капацитет на петото потомство мрежи?
Още със старта на 5G мрежата на Yettel през 2021 година започнахме последователно да разширяваме опциите за клиентите ни, добавяйки нови артикули и услуги. Мрежата от пето потомство е в основата на закрепения безжичен достъп до интернет и обезпечи реализирането на Yettel TV - интерактивна телевизионна услуга с гъвкаво ценообразуване и независимост за потребителите. За да могат повече хора в България да се възползват от по-добра съгласуваност, ние си слагаме за цел 5G връзката да бъде налична за 85% от популацията до 2026 година

На световно равнище 5G се разпростира по-бързо от всяко предходно потомство мобилни мрежи - съвсем три пъти по-бързо от 4G в някои страни*. Петото потомство мрежи има капацитета да преодолее цифровото разделяне, като обезпечи високоскоростна съгласуваност до регионите с незадоволително обслужване и в същото време проправя пътя за занапред разрастващите се технологии като самостоятелни транспортни решения, индустриална автоматизация и телемедицина, които ще бъдат от изгода за всички браншове на стопанската система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР